„Cotidianul“ detine continutul notelor informative pe care le dadea Securitatii actualul judecator Florica Bejinaru, membru CSM.

Florica Bejinaru, actual membru al CSM, cel mai inalt for al Justitiei, a semnat angajamentul cu Securitatea pe 5 mai 1987, cind a preluat si numele conspirativ "Alexandra Stefanescu". Avea doar 25 de ani si era jurist la o fabrica de confectii. Angajamentul a luat sfirsit pe 19 mai ’88, dupa ce juristul a decis sa se inscrie in PCR. Mentionam ca notele informative scrise de ea - 57 - ajungeau de la Securitate, la PCR sau la Militie.

O luna de antrenament

Pina sa fie recrutat insa, jurista de atunci mai turnase la Securitate inca de trei ori, folosindu-si numele real. Prima data, pe 26 martie 1987, cind a trecut in revista un control care a avut loc chiar in biroul ei, la Oficiul Juridic. A doua oara, pe 15 aprilie, si-a semnat numele pe o nota prin care dadea informatii privindu-i pe beneficiarii interni ai contractelor intreprinderii de confectii si motivele pentru care modelele propuse nu erau acceptate. Doua saptamini mai tirziu, Florica Bejinaru raporteaza problemele de productie, depasirea termenelor la contracte, activitatea de export si da detalii si despre stocurile de marfa ale fabricii. Testul onestitatii fiind astfel trecut, juristul Bejinaru devine citeva zile mai tirziu informator cu acte al Securitatii.

Sefa aprovizionarii, atitudine "necorespunzatoare"

La doar doua zile dupa recrutare, actuala judecatoare a intocmit nu una, ci doua note informative. Prima se referea la "atitudinea necorespunzatoare" a Emiliei Stanciu, sefa Biroului de aprovizionare, care se ocupa de "trafic de produse la frontiera iugoslava". Cealalta aducea la cunostinta lipsa materiilor prime si problemele pe care acest aspect le genera in intreprindere. Nota cu numarul trei a judecatoarei Bejinaru dateaza din 25 iunie 1987 si se refera la "neacoperirea planului la productia interna de confectii si raportarile fictive". Urmatorul raport este din aceeasi zi si da amanunte despre stocurile de marfa si pagubele legate de "proasta lor gestionare".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.