Ziaristul Vladimir Alexe de la „Ziua“, vedeta a suplimentului „Dosare ultrasecrete“, apare in documente ale Securitatii ca informator cu numele de cod „Virgil II“. El neaga insa ca a colaborat

In cadrul campaniei "Voci curate", initiata de Civic Media si sustinuta de ziarul "Ziua", jurnalistul Vladimir Alexe, de la acelasi ziar, a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea. In documente ale fostei Securitati, aflate astazi la CNSAS la categoria "Fond Documentar", acesta apare insa ca informator, facind parte dintr-o retea in care erau mai multi ziaristi si angajati ai Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Biblioteca Nationala). Sub numele de cod "Virgil II", Alexe apare ca ar fi activat cel putin in perioada 1979-1982.

Retea de zeci de persoane

Unul dintre documente, datat 14 martie 1979, este un proces-verbal prin care locotenentul major Alexandru Gheorghe Florea preda unui colonel, Gheorghe, baza operativa cu care lucrase pina atunci: reteaua de informatori din unele redactii din Bucuresti si a Bibliotecii Centrale de Stat (BCS), cu precizarea datelor de nastere ale acestora, dosarele de urmarire si cele de supraveghere informativa. Vladimir Alexe, nascut pe 26 mai 1949, e mentionat ca unul dintre cei 39 de informatori de la care locotenentul major Florea ar fi primit "materiale". Intr-o alta lista, mai extinsa, a informatorilor din presa si de la BCS, sint prezentate si numele de cod ale acestora. In dreptul lui Alexe apare pseudonimul "Virgil II". Pe 26 septembrie 1982, aceeasi baza de lucru era transferata, tot prin proces-verbal, de maiorul Traian Ciubota catre locotenentul major Stana Creta. Aici apare din nou mentionat numele lui Vladimir Alexe, de la BCS, in cadrul retelei informative.

"N-am auzit de 'Virgil II>>"

Actualul jurnalist de la "Ziua" considera insa ca toate aceste documente sint false, intocmite de ofiteri pentru a demonstra ca si-au facut norma. "N-am auzit in viata mea de 'Virgil II>>. Apropo, cine e 'Virgil I>>?", a reactionat Vladimir Alexe, surprins sa afle ca numele de cod "Virgil" era si el atribuit, in aceeasi retea informativa, unui ziarist de la "Sportul".

Vladimir Alexe neaga ca ar fi fost vreodata recrutat de Securitate, desi au existat cel putin patru incercari in acest sens. Nu insa ca informator, ci ca ofiter. Prima oferta ar fi primit-o in vara anului 1972, imediat dupa ce a absolvit Filologia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.