Tarile postcomuniste acorda fostilor ofiteri ai serviciilor secrete comuniste tratament preferential la pensie. Veniturile lor lunare sint cel putin duble fata de cele ale oamenilor obisnuiti

"Am scris in declaratia mea de avere, daca va uitati pe site. 21 de milioane si nu stiu cit. Asta e o consecinta a 40 de ani de munca. Nu cred ca va deranjeaza", a declarat ieri fostul colonel de Securitate Ilie Merce, intr-un interviu publicat in "Cotidianul".

Zeci de milioane de lei

Fostii ofiteri romani de Securitate primesc lunar o pensie de zeci de milioane de lei, iar situatia este asemanatoare in majoritatea tarilor fost comuniste. In Romania, Legea privind pensiile militare de stat le permite fostilor ofiteri de Securitate un tratament preferential fata de civili, la fel ca si ceilalti militari, adica o pensie de cel putin 85% din ultima solda incasata in ultima luna de activitate. Daca au participat in misiuni speciale care le-au pus viata in pericol, atunci ei mai beneficiaza de citeva procente la pensie, care, cumulate, nu depasesc cuantumul ultimei lefe incasate.

Astfel, daca au iesit la pensie cu grad de colonel sau de general si au avut si o functie de conducere bine remunerata, atunci fostii ofiteri de Securitate incaseaza pensii de 30-40 de milioane de lei net. Spre deosebire de fostii securisti, majoritatea populatiei din Romania se pensioneaza in baza Legii nr. 19/2000. In acest caz, pensia este rezultatul sumelor de bani pe care fiecare dintre noi le cotizeaza lunar la bugetul asigurarilor sociale citeva zeci de ani, si nu cel putin 85% din cuantumul ultimei lefe incasate, care se stie ca este cea mai mare, beneficiind de sporuri de vechime sau de conducere.

Clubul veteranilor rusi

"In Rusia, pensiile veteranilor KGB-isti sint de doua sau de trei ori mai mari decit cele ale oamenilor de rind. Sistemul are grija speciala de ei, ca sa nu intimpine probleme. E aproape un cult al fostilor ofiteri, care sint foarte bine protejati. S-a facut chiar un club al veteranilor KGB, cu filiale in toate orasele importante, condus de ultimul presedinte, Vladimir Kryuchkov. Acesta este un fel de asociatie de ajutorare, au grija unii de altii, se intilnesc la mese festive, iar actualii ofiteri le ofera protectie. Mai mult, o serie de edituri le publica memoriile contra unor onorarii consistente, iar numeroase firme le ofera posturi caldute", spune analistul politic Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.