Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca procesul de desecretizare a arhivelor fostei securitati va continua pana la capat

Motivul? Este de neconceput ca Romania sa intre in Uniunea Europeana cu dosarele fostei securitati ramase intacte iar serviciile secrete sa poarte, spune Traian Basescu, "pietrele de moara ale fostei securitati in bagajul lor public".

Presedintele a raspuns si celor care i-au cerut in ultimele zile sa isi faca public presupusul dosar de colaborare cu Securitatea. Presedintele Traian Basescu spune ca toata societatea romaneasca a dorit timp de 15 ani sa stie ce se afla in dosarele Securitatii.

Aceasta l-a facut, spune domnul Basescu, sa ceara in Consiliul Superior de Aparare a Tarii, in primavara 2005, predarea arhivei SRI catre CNSAS, iar dupa un an, declasificarea dosarelor considerate pana atunci de siguranta nationala, care ar contine informatii despre oameni politici. Traian Basescu a adaugat ca va sustine pana la final procesul de deconspirare a securitatii.

Presedintele Basescu a spus ca procesul deschiderii arhivelor Securitatii va merge pana la capat. "Eu nu mi-am propus sa protejez pe nimeni, spune Traian Basescu, si nici sa atac pe cineva, ci am facut ceea ce voiam sa fac si nu a fost facut la vreme."

Seful statului a mai spus ca, daca deconspirarea se va pierde in jocuri politice si discutii despre persoane, exista riscul de a nu afla esentialul despre cata influenta mai are fosta Securitate in viata politica, economica si sociala din Romania.

Traian Basescu a spus ca, indata ce va avea dosarul de Securitate, il va face public. "Este un lucru pe care l-am cerut de la inceputul mandatului, a declarat Traian Basescu ca a insistat asupra faptului ca nu a dat nicio nota informativa si nici nu a semnat vreun angajament cu Securitatea.

Posibilele legaturi ale presedintelui Traian Basescu cu fosta Securitate au fost readuse in actualitate de cererea adresata de fostul presedinte Emil Constantinescu catre CNSAS. Solicitarea se refera la un presupus dosar care ar dovedi ca actualul presedinte al Romaniei a colaborat cu Directia a 4-a a Securitatii, care se ocupa cu activitati de politie politica in rindul armatei. CNSAS a confirmat ca a inceput investigatiile in acest caz.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.