Membrii Colegiului CNSAS au sarit peste procedura analizarii dosarelor primite de la SRI si au cerut lista celor 29. Chiar seful lor, Claudiu Secasiu, ar fi poruncit multiplicarea, spun surse din CNSAS. "Nu eu, ci membrii Colegiului", raspunde Secasiu

Ancheta demarata in Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii, dupa ce o lista de 29 de politicieni care au dosare de retea sau de urmarire a ajuns in presa, trebuie sa fie una de fatada. Intrucat circuitul acestei liste, pe care surse din institutie ni l-au descris ieri, ii face principali suspecti chiar pe membrii Colegiului, in frunte cu presedintele Claudiu Secasiu.

TRASEU

Colegiul CNSAS a fost informat de SRI in legatura cu desecretizarea a 29 de dosare ale unor demnitari prin intermediul lui Constantin Buchet si a lui Corneliu Turianu, prezenti la o intalnire cu reprezentantii Serviciului, spun sursele citate. Cei doi ar fi vazut lista politicienilor, insa nu ar fi ridicat-o de la SRI, ei cerand ca dosarele sa ia drumul obisnuit catre depozitul de la Popesti Leordeni. De unde ar fi trebuit sa ajunga la Directia de investigatii a CNSAS. Angajatii acesteia urmau sa analizeze dosarele, iar cele in care existau indicii de politie politica sa ajunga cu prioritate pe masa Colegiului. Parcurs confirmat de Constantin Buchet, membru al Colegiului.

"In mod normal, aceasta este procedura: prioritate o au dosarele de retea. Nu inseamna automat politie politica, asta decide Colegiul prin vot. Dosarele de urmarire se analizeaza si ele, dar in rarisime cazuri, acum prioritatea, repet, o au cele de retea." Buchet confirma si participarea la intalnirea cu SRI, insa spune ca ea a fost una tehnica, urmare a deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa fie desecretizate dosarele demnitarilor. "Nu am luat nici o lista. A fost o discutie exploratorie, sa vedem cum e. Nu stiu exact ce s-a intamplat acolo, pentru ca eu am plecat in Maramures", spune Buchet.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.