La Scornicesti si la Nucsoara, doua comune cu atitudini diametral opuse fata de comunism, Securitatea pare sa fi iesit biruitoare

E joi dupa prinz, dar administratia publica din Scornicesti n-a intrat inca in weekend. Primarul Vasile Nedelea si vicele Ion Lazar servesc patria si comunitatea. In biroul decrepit al capului oraselului, se vede Realitatea TV, cu purici. "CNSAS sufocat de dosare", se poate citi pe burtiera.

Primar fost pesedist, actual liberal

Cei doi accepta sa comenteze subiectul. Tinar, inalt, mustacios, sobru, fost pesedist si actual liberal, Nedelea e mai scump la vorba. Usor crispat, face niste declaratii formale: "Sint de acord cu deconspirarea, e bine sa se faca, sa stim despre acele persoane care au facut politie politica". La nivelul marimilor orasului insa, tema nu face valuri: "La noi asta nu e un mare subiect, dar, asa, la cite-o discutie, mai comentam si noi...".

Despre ce-a fost pina-n 89, primarul isi aminteste prea putin: "Eu am venit aici in 1986, n-am vazut probleme deosebite cu Securitatea... Poate pentru ca am prins putin din ce-a fost. In general, era liniste...". Politicos, Nedelea se scuza si se trage in biroul de alaturi, unde il asteapta un cuplu de investitori.

"Partidul era aicea tartor"

Mai trecut prin viata, scund, hitru, vorbaret si pedist de vreo sase ani, viceprimarul Lazar desarta sacul cu amintiri: "Sincer va zic ca m-am plictisit. Cred ca nu era banc cu nea Nicu pe care sa nu-l stiu si sa nu-l spun. Ori eu am fost ocolit si n-am stiut, desi eram sef dupe-atunci, la Agromec, ori chiar Securitatea nu ne-a deranjat. Stiu ca era un singur cetatean, cu ochi mai albastri, sa zic asa, nea Georgica Toma, acu’ e pensionat, saracu’... N-a facut rau la nimeni. Partidul era aicea tartor, de Partid le era frica la toti".

Mona are "coeficient de mutra"

Altfel, vicele comenteaza relaxat furtunile de la Bucuresti: "Cred ca s-a facut un mare balon de sapun cu deconspirarea asta, ca sa ne arate unii dintre ei ca n-au fost singurii care-au turnat". Printre puricii televizorului se ghiceste figura Monei Musca, in fata sediului CNSAS. "Tinere, eu maninc politica pe piine, pe toti ii miros... Uite, dna Mona, de exemplu, e prea sigura pe ea ca sa fi facut ceva, sa fi fluierat in biserica. E drept, are coeficient de mutra, si-o crezi...", zice Lazar, privind amuzat la blocul din fata primariei, de unde un Basescu mesat, pictat cu rosu pe zid, anunta poporul: "Ba se scuate tara la liman".

I-ar rupe capu’ lu’ Voiculescu

Marian isi pazeste pepenii pe care baietii ii descarca atent dintr-un papuc. E mai informat. Are si mobil. "Da, domnule, cunosc problema. Daca l-as prinde pe banditu’ de Voiculescu, i-as rupe capu’, mama lui de turnator! De unde facea asta milioane, daca nu era securist?! Care institutie e aia cu turnatorii? Justitia, domnule, dac-o pune-o Basescu pe picioare. Sa-i umfle pe toti astia...".

"Dinescu e cel mai mare bandit"

Gradul de cultura politica a interlocutorilor creste pe masura ce ne apropiem de zona circiumilor. Pensionarii Costica 1 si Costica 2, cum se recomanda, abia au inchis sedinta de la "parlament" si se indreapta, cu pasi nesiguri, spre casa. "Da’ cum sa nu? Urmarim tot ce misca in politica, inclusiv treaba asta cu cenesasu’. Dinescu, ala, e cel mai mare bandit. Ala face treburi murdare acolo, ca treaba asta cu judecatoarea Bejenaru sau cum o cheama. A vrut el s-o scoata bine si au scos-o. Nici cu Voiculescu nu e treaba in regula, ca au fost noua voturi, parca, din care... Noua sint aia, nu?!", turuie Costica 1. "Nea! Unspe!", il contrazice Costica 2. Unul l-ar vota pe Vadim, celalalt, pe Gigi Becali, cu toate astea o stimeaza pe Mona Musca. "Parca nu-mi vine-a crede ca a facut ceva", apreciaza Costica 2, aprobat de tovaras cu un sisiit dubitativ.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.