Un sondaj Reuters in randul unor analisti financiari releva ca tara noastra are trei sanse din patru sa se integreze in 2007. Bulgarii sunt aproape cu un procent de 70%

Romania are 75% sanse de a se integra in UE la inceputul anului viitor, conform unui sondaj Reuters, citat de Mediafax. Sondajul a fost realizat in cursul acestei saptamani si include opiniile a mai mult de 30 de analisti de la institutii financiare si academice.

"Aveam unele indoieli (...), dar acum toate indiciile sunt in sensul unei intrari la termen. Nu vedem posibile amanari", a declarat Ivailo Veselinov, economist pentru piete emergente la Dresdner Kleinwort din Londra. "Am sentimentul, din discutiile cu oficialii din aceste tari si din declaratii (...) ca acum nu se mai pune problema daca adera sau nu, ci in ce conditii", a adaugat el.

Analistii apreciaza ca UE nu va reveni asupra datei de aderare de 1 ianuarie 2007, deoarece miza este mare si pentru Comisia Europeana. "Este foarte putin probabil ca UE sa amane aderarea pentru 2008", a afirmat Hans Hercksen, economist la BayernLB din Munchen.

Croatia, in 2010 si Serbia, in 2015

Daca dintre tarile care vor adera la UE dupa Romania si Bulgaria, specialistii care au participat la studiu considera ca sansele Croatiei de a se integra in 2010 sunt destul de mari, nu acelasi lucru se poate spune despre Serbia.

Ultimul sondaj indica faptul ca Serbia nu va intra in UE pana in 2015, in timp ce chestionarul realizat in luna mai arata ca Belgradul nu are sanse de aderare inainte de 2014.

Diferenta de un an intre estimarile din mai si cele din prezent, se datoreaza, potrivit analistilor, blocarii negocierilor pentru Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE. "Este foarte dificil de vazut progrese in ceea ce priveste Serbia, cu negocierile privind statutul provinciei Kosovo in fundal si discutiile pentru Acordul de Asociere blocate", a afirmat Agata Urbanska de la ING Londra.

Un alt impediment pentru aderarea Serbiei il constituie esecul autoritatilor sarbe de a-l aresta pe Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor bosniaci. Cu toate acestea, analistul Tim Ash de la Bear Stearns a apreciat ca "Serbia face progrese bune pe frontul reformei".

Verdictul, dat pe 26 septembrie

Cu ocazia Raportului de tara, care va avea loc la 26 septembrie, Romania si Bulgaria vor primi un raspuns referitor la aderare, daca aceasta va avea loc de la 1 ianuarie 2007 sau in 2008. Franco Frattini, comisarul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, a declarat cu ocazia unei vizite in Romania, intreprinsa luna trecuta, ca Romania si Bulgaria au progresat foarte mult in aplicarea reformelor.

Frattini a apreciat progresul depus de Romania in domeniul Justitiei si al Afacerilor Interne, dar si importanta aplicarii legii finantarii partidelor politice. De asemenea, comisarul a subliniat si eforturile depuse de Bulgaria in lupta impotriva criminalitatii organizate. Ambele tari fac eforturi pentru sporirea eficientei controlului la frontiere, care vor deveni granite ale UE in zona Marii Negre, traversata de numerosi traficanti.

Cele doua tari au inregistrat si progrese economice, reusind sa reduca nivelul inflatiei la mai putin de zece la suta si inregistreaza cresteri economice rapide. Alte aspecte evidentiate ca pozitive de Frattini, au fost lupta Romaniei pentru combaterea traficului de persoane, dar si cresterea profesionalismului politistilor romani. Recentele actiuni ale celor doua tari sunt foarte importante pentru sustinerea aderarii la 1 ianuarie 2007. Astfel, Bulgaria a inregistrat in primul semestru al anului in curs, un surplus bugetar de 3% din PIB, atingand obiectivul stabilit de Guvern pentru sfarsitul anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.