Directorul exploatarii a confirmat faptul ca, prin prabusirea unui perete al putului, minerii au fost acoperiti de steril

In cursul dupa-amiezii de luni, la exploatarea miniera Baia Noua, judetul Mehedinti, au fost surprinsi in subteran doi mineri, in urma surparii putului central. Minerii, care executau lucrari de revizie la o instalatie, au fost surprinsi, la adancimea de 60 de metri, de prabusirea unui perete al putului.
Cauza probabila a accidentului este o acumulare de apa in panza freatica ce a antrenat, caderea peretilor acelui put.

Echipa de interventie a minei, trimisa sa-i recupereze, a revenit la suprafata in toiul noptii de luni spre marti, fara a fi reusit sa-i localizeze. Ca urmare a situatiei creata, directorul exploatarii miniere, Stefan Lissi, a apelat, in regim de urgenta, la o echipa de salvatori din Petrosani care dispune de logistica necesara pentru astfel de cazuri. Aceasta a constatat ca s-a produs o surpare a peretilor putului, exact in zona de interventie a echipei. A fost alarmata statia de salvare si s-a format o echipa de trei salvatori, care s-a deplasat pe un traseu stabilit de conducerea exploatarii pentru a evalua situatia la orizonturile 120 si 90.

Ei au relatat ca in rampa orizontului 90-120 se afla material marunt si elemente aferente armaturilor de sustinere a putului. Potrivit specialistilor, cei doi mineri, Zdrasko Ianculovici, de 42 de ani, si Liviu Tomoioaga, de 29 de ani, au putine sanse de supravietuire. Mina Baia Noua apartine Societatii Miniere Banat Anina, din care mai fac parte minele Ponor si Anina.

Au fost reluate operatiunile de salvare

Ieri, la primele ore ale diminetii au fost reluate interventiile de salvare a celor doi mineri blocati la 60 de metri adancime in subteranul minei Baia Noua.
Comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Mehedinti, Ion Plesu, a declarat ca echipa de salvatori specializati in astfel de evenimente, sosita din Petrosani, a inceput lucrarile de demontare a uneia dintre coliviile paralele ale putului, al carui perete s-a prabusit peste mineri si a antrenat in zona tone de steril, pentru a permite accesul la orizontul 60 in scopul evaluarii reale a situatiei.Potrivit comandantului IJSU Mehedinti, este putin probabil ca acestia sa mai fie descoperiti in viata, stiut fiind faptul ca surparea a survenit luni dupa-amiaza.

Sanse minime de supravietuire

Comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ion Plesu, a declarat, ieri dimineata ca echipa de salvatori sosita din Petrosani a facut un prim plan de scoatere la suprafata a minerilor. Ion Plesu a precizat ca sistarea operatiunilor, inainte de miezul noptii, a fost cauzata de instabilitatea stratului de steril si de infiltratiile de apa. Potrivit acestuia, desi cei doi mineri au putine sanse de supravietuire, echipa de interventie de la Petrosani va actiona pana ii va gasi si ii va scoate la suprafata doar dupa ce terenul se va stabiliza.

Filmul accidentului

Conducerea exploatarii a interzis accesul in put pentru personal, iar de ieri dimineata s-a trecut la remedierea structurilor afectate de presiune si s-a conceput un program de lucru. In baza acestui program, o echipa de doi oameni a intrat in put, pentru remedierea elementelor de sustinere. Luni, in cursul dupa-amiezii, acestia au iesit la suprafata pentru a-si lua componentele armaturii si au coborat din nou pentru a le monta. In jurul orei 16.00, mecanicul de la masina de extractie a sesizat un soc la tamburul de actionare a coliviei si a anuntat conducerea exploatarii, care s-a deplasat la fata locului.

Premierul cere MEC constituirea unei comisii de ancheta in cazul celor doua accidente miniere

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat ieri ministrului economiei si comertului, Codrut Seres, sa dispuna constituirea unei comisii de ancheta care sa investigheze cauzele producerii celor doua accidente miniere de la Baia Noua si Lupeni si sa intreprinda masurile necesare in legatura cu situatia ortacilor afectati.

Totodata, primul-ministru i-a solicitat lui Ludovic Fodor, consilier pe probleme de minerit, sa se deplaseze de urgenta la cele doua exploatari miniere, pentru a se informa la fata locului asupra circumstantelor in care s-au produs accidentele si asupra derularii operatiunilor de interventie, a informat Biroul de presa al guvernului.

Trei mineri de la Exploatarea Miniera Lupeni au fost internati, ieri, in spitalul din localitate dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon in una dintre galeriile minei. Starea de sanatate a celor trei este stabila, ei aflandu-se sub supravegherea medicilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.