S-a mai spulberat o legenda atent intretinuta in ultimii ani de catre mai-marii ostirii romane, cea a respectului si a aprecierii de care s-ar bucura ostasii romani aflati in misiune in strainatate pe diverse teatre de lupta. In realitate, conform spuselor insusi ministrului Apararii, soldatii romani sint perceputi mai degraba drept un fel de bravi urmasi ai lui Svejk, ori Mos Teaca si sint tinta mistourilor soldatilor din celelalte trupe prezente in Orientul Mijlociu. De vina par a fi atit dotarile dezastruoase, cit si anumite tare specifice, precum lacomia sau lipsa de igiena.
Nebarbieriti, galagiosi, imprudenti

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a dezvaluit ieri, la o conferinta de presa organizata la Arad, ca soldatii americani fac pariuri, in fiecare dimineata, care dintre masinile militarilor romani nu va porni la cheie.

Potrivit NewsIn, ministrul Apararii Nationale a mai precizat ca ministerul pe care il conduce nu dispune de fonduri suficiente necesare atit modernizarii tehnicii de lupta, cit si pentru sustinerea trupelor romanesti angrenate in misiuni de lupta, conform acordurilor internationale. Mai mult, el nu a exclus ca, in cazul in care bugetul Armatei nu va fi majorat, militarii romani din Irak sa fie retrasi. Ministrul Atanasiu a adaugat ca neluarea unei decizii de retragere a trupelor romanesti din Irak la ultima sedinta a Consiliului Superior de Aparare a Tarii a fost determinata de presiunea excesiva si neinformarea corespunzatoare a presedintelui Traian Basescu.

Intr-un reportaj aparut in publicatia americana The Kansas City Star si preluat de Realitatea TV, comportamentul militarilor romani nu este pe placul soldatilor americani: vorbesc tare si rid, fac plaja, nu stiu engleza si nu sint barbieriti. Mai mult, americanii au povestit cum romanii incearca, la masa, sa insface toti strugurii, capsunile si merele pe care le au la indemina. Soldatii americani sint nemultumiti si de faptul ca romanii si-au ridicat o bisericuta din lemn cu clopotnita si cruce alba in virf, fapt care - in opinia militarilor americani - ii atrage pe insurgenti, care iau biserica drept tinta in timpul atacurilor nocturne cu rachete.

Atanasiu vrea mai multi bani pentru salarii

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a mai declarat, ieri, la Arad, ca salariile soldatilor vor fi dublate de la 1 ianuarie 2007, iar celelalte salarii ale militarilor vor creste cu 15 la suta, masura avind ca scop atragerea voluntarilor in conditiile in care armata nu va mai fi obligatorie. Ministrul Apararii a afirmat, intr-o conferinta de presa la Arad, ca singura sansa de ocupare a posturilor ce ramin libere in armata dupa 1 ianuarie 2007 este cresterea salariilor, transmite corespondentul Mediafax. "Fiti siguri ca nu vor veni soldati pentru salarii de 3,5 milioane de lei (vechi - n.r.), iar noi vom avea destule posturi libere. Ca sa le ocupam pe toate, trebuie sa marim aceste salarii, iar noi am cerut deja Ministerului Finantelor o dublare a salariilor pentru soldati la sapte milioane de lei", a afirmat ministrul.

Teodor Atanasiu crede ca fara o crestere a salariilor in armata, nu se vor putea ocupa posturile in armata de profesionisti bazata pe angajati. Acesta a declarat ca pentru cresterea performantelor armatei romane, salariile trebuie sa fie majorate cu 15 procente.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.