Ministrul Transporturilor s-a deconspirat ca „scriitor de tomuri“ la Securitate. El a spus ca a fost doar urmarit, nu si turnator

Liderul pedist s-a simtit dator sa furnizeze explicatii, mai intii, in sedinta Biroului Permanent al partidului, in replica la un articol aparut in "Evenimentul zilei", potrivit caruia un dosar pe numele sau a ajuns pe masa de lucru a Colegiului CNSAS. Berceanu i-a asigurat pe colegii sai ca nu a fost turnator, ci urmarit, si le-a povestit cum securistii l-au saltat, in tandem cu sotia, si l-au pus sa dea declaratii. Mai-marii PD au acceptat marturia.

Saltat "cu" deltaplanul

"In octombrie 1989, m-au umflat direct de la serviciu si m-au dus la Securitate. In plus, mi-au facut si o draguta de perchezitie la domiciliu. Am consumat vreo doua paste de pix pe declaratii in care raspundeam la intrebari cretine legate de dorinta mea de a fugi din tara cu un deltaplan", a narat Berceanu, in conferinta de presa de dupa sedinta sefimii democrate. Din povestirea actualului ministru al Transporturilor a reiesit ca Securitatea i s-a asezat pe coada in urma unor discutii "subversive" purtate cu tatal Domniei sale pe tema construirii unui aparat de zbor, cu care, eventual, sa paraseasca Romania Socialista. "In plus, eram cunoscut ca gura spurcata impotriva regimului", a completat Berceanu, inginer specialist in aeronautica si mare pasionat de modelism.

"Ce naiba de intrebare mai e si asta?"

Intrebat de "Cotidianul" daca "tomurile de declaratii" date baietilor cu ochi albastri au facut pe cineva sa sufere, Radu Berceanu se revolta: "Ce naiba de intrebare mai e si asta? Cum va puteti inchipui asa ceva?! Am stat, ore-n sir, timp de cinci sau sase zile, la Securitate, cu nevasta in camera alaturata, si ea anchetata si amenintata, si dvs. insinuati ca as fi fost un turnator?!"

. Se linisteste si redevine politicianul ironic, care joaca pe cartea sinceritatii. "Colonelul Vlad, unu’ mic de statura, ma intreba cu cine am vorbit, cu cine m-am vazut. Ii ziceam: 'Cu ics sau cu igrec, colegi de-ai mei, de la fabrica, sau de la clubul de aeromodele>>. 'Pune, ba, mina si scrie!>>, venea ordinul. Si eu scriam pina-mi sareau capacele... Verzi si uscate... compuneam. De multe ori nu-i convenea ce scriam, se prindea. Atunci facea hirtiile cocolos si le arunca la gunoi", povesteste Berceanu, fara sa intre in detaliile "compunerilor" - "pe astea o sa le vedeti cu totii atunci cind se publica dosarul".

"Tinta eram eu"

Politicianul baga mina-n foc ca nu i se cereau delatiuni despre prieteni sau cunoscuti, el fiind unica tinta a interogatoriilor: "Pe mine voiau sa ma bage in galeata, nu pe altii. Pe linga aiureala cu deltaplanul, au insinuat ca as fi furat secretele de fabricatie de la uzina de avioane, unde lucram, ca sa le vind in strainatate. Probabil voiau sa afle daca nu cumva fac parte dintr-o chestie mai ampla, ca o retea de spioni, sau daca sint doar un dement care actioneaza pe cont propriu. I-am si zis lui Vlad, ala: 'Dom’le, mata ai citit prea multe romane de Haralamb Zinca>>".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.