Patriciu a infiintat prima firma privata de dupa 1989, cind nu erau nici macar legi pentru asta. Si Tariceanu a obtinut licenta pentru Radio Contact prin ordin special al premierului de atunci, Petre Roman

Dinu Patriciu este primul capitalist al Romaniei postdecembriste. Afirmatia a fost facuta de istoricul Alex Mihai Stoenescu, in emisiunea Zig-Zag de la postul Antena 3. "In februarie, Patriciu, insotit de Tariceanu, a depus o cerere la Primaria Generala a Capitalei in care anunta ca-si infiinteaza o firma de arhitectura si decoratiuni interioare. Ei au pornit in afaceri fara nici un temei legal. la primarie nu exista nici un birou de cereri. De-abia mult mai tirziu, la sfirsitul lunii martie, Patriciu a fost chemat la primarie, unde primeste licenta cu numarul 00001. Pina la 23 martie facuse deja primul milion de dolari din afacerile respective", a declarat Stoenescu in emisiune.

Chestionat ulterior, istoricul a spus ca cererea respectiva a fost depusa pe 6 februarie. "Au cerut sa li se permita sa infiinteze prima firma privata din Romania. Au lasat cererea acolo si s-au dus la Petre Roman, prim-ministrul de atunci, ca sa-l anunte. El le-a spus sa-i dea drumul, pentru ca in Romania nu se mai intoarce comunismul. Au primit actul oficial si licenta. Firma se numeste Alfa, iar licenta o gasiti in biroul lui Dinu Patriciu. Timp de luni bune au facut afaceri pe o piata lipsita de legi. Au facut afaceri in conditii de piata libera", spune Stoenescu, care afirma ca demersul sau nu trebuie interpretat neaparat ca un lucru negativ. "Eu m-am legat de caracterul formal al chestiunii. Pina sa se emita toate actele, au facut deja primul milion de dolari", a spus Stoenescu.

Roman isi aduce aminte de Patriciu

Fostul premier Petre Roman confirma cele spuse de Stoenescu. "Tin minte ca Patriciu a venit la mine ca sa-l asigur ca nu trebuie sa-si faca probleme cu initiativele private. Asta la putin timp inainte sa emit un decret - decretul 54 din martie 1990 -, prin care s-a deschis posibilitatea infiintarii de firme private. Patriciu a venit sa se asigure ca nu cade intr-o capcana", spune Roman.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.