Radu Stroe se afla, de peste doua luni, intr-o situatie clara de incompatibilitate. El este si presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, si membru al Guvernului

Din 23 mai 2006, cind a fost investit la Cotroceni in functia de secretar general al Guvernului, si pina in prezent, liberalul Radu Stroe se afla intr-o stare de incompatibilitate. El este si presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, dar si secretarul general al Guvernului, dubla calitate interzisa de o hotarire a Parlamentului valabila din anul 1993. Textul care reglementeaza activitatea Comisiei de control al SRI este cit se poate de clar: "Membrii comisiei nu pot face parte, in acelasi timp, din alte comisii parlamentare si nici din Guvern".

Intrebat ieri daca stia de existenta acestei prevederi, Stroe a raspuns sec: "Da!". Cu toate acestea, seful Comisiei de control al SRI n-a facut nimic ca sa iasa din starea de incompatibilitate. Intre 23 mai si 1 iulie, cind Parlamentul a intrat in vacanta, deputatul liberal nu a schitat nici un gest in sensul renuntarii la una dintre calitati.

Stroe: "Imi dau degeaba demisia"

Initial, Radu Stroe a explicat ieri ca, "din punctul de vedere al legilor, nu exista o incompatibilitate intre cele doua calitati". Apoi a adaugat imediat ca exista totusi o exceptie, anume prevederea din hotarirea deja mentionata. "Chiar daca as demisiona sau chiar daca as fi eliberat din functie, eu tot sint obligat sa-mi exercit prerogativele de presedinte al comisiei pina la desemnarea unui inlocuitor de catre plenul Parlamentului", a declarat Stroe. Inlocuirea s-ar putea face "in prima parte a lunii septembrie", dupa cum a precizat deputatul, aratind ca pina atunci orice gest de retragere din calitatea de presedinte al Comisiei de control al SRI "este inutil". "N-ai cum sa iesi din problema aceasta, doar plenul Parlamentului poate decide inlocuirea mea", a conchis Radu Stroe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.