O trecere in revista a marilor dosare judiciare in care au fost implicati diversi straini cu afaceri in Romania arata ca majoritatea acestora s-a lasat cu pierderea presupusilor vinovati peste granite. Multi dintre ei erau suspecti de apartenenta la unele servicii secrete straine. Toti aveau relatii in politie, parchete, judecatorii, servicii secrete ori prin guverne si s-au bucurat de protectia acestor relatii.

>> Unul dintre primii "scapati" a fost sirianul Elie Nassar. Implicat intr-o celebra operatiune de contrabanda cu arme si tigari, cunoscuta sub numele de "Tigareta 1", el a fost arestat in 1992 dupa izbucnirea scandalului. A stat insa foarte putin la beci. Chiar daca era cercetat de parchet, Nassar a fost eliberat si a reusit sa paraseasca tara. Fuga lui a fost aranjata chiar de catre cel care atunci era directorul SRI, Virgil Magureanu.

Acesta a perfectat o intelegere cu fratele celui arestat Mike Nassar. Libertatea lui Elie a costat trei milioane de dolari, asa cum reiese dintr-o stenograma a discutiei dintre cei doi ce a ajuns ulterior in presa. Dupa eliberare, fratii Nassar si-au mutat firmele mai la Est, in Rusia. Fratii Nassar se aflau in Romania inca din anii 80. Pe atunci, tatal lor facea afaceri profitabile cu guvernul comunist al Romaniei.

Asa se explica cum imediat dupa revolutie ei aveau numeroase contacte in politica, armata, vama, servicii secrete. Despre cei doi frati s-a afirmat atunci, ca si in prezent despre Omar Hayssam, ca ar fi fost agenti ai serviciilor de informatii siriene. Spre deosebire de acesta din urma, Elie si Mike Nassar aveau si calitatea de fosti ofiteri ai armatei libaneze. Din discutia purtata intre Virgil Magureanu si Mike Nassar reiese de altfel fara dubiu ca cei doi au pus bazele unui parteneriat. "In doua cuvinte, sunt gata sa cooperez de la A la Z cu SRI si cu cei care sunt in spatele dumneavoastra", afirma Nassar. "Si noi stim cine este in spatele dumneavoastra si vrem sa cooperam. Sper sa fie doar raspunsuri adevarate", raspundea Magureanu.

>> Sorin Beraru (pe numele sau romanesc), Surin ori Schmuel Beraru (dupa actele israeliene) a facut multi ani afaceri in Romania. La apogeu ajunsese sa detina segmente importante din industriile textila si medicala, dar si pe piata imobiliara, unde cumparase numeroase terenuri si spatii comerciale. Privatizarea "Ci-Co" SA l-a adus pe Beraru in virtejul unei anchete, prejudiciul creat statului fiind estimat la peste 3,6 milioane dolari. Atentia institutiilor abilitate nu s-a dovedit insa prea eficienta si, astfel, in 2000, cind ancheta a luat amploare, Sorin Beraru a plecat.

Desi condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare, el nu a facut nici macar o singura zi de arest. Beraru avea si el cetatenie multipla: romana, israeliana si sud africana. Ca si fratii Nassar, ca si Hayssam, Beraru era fost ofiter. Neoficial, s-a aflat ca ar fi avut gradul de colonel in armata israeliana. Un grad inalt a avut Beraru, dupa afirmatiile unor apropiati, si in armata sud-africana, unde s-ar fi ocupat de supravegherea institutiilor implicate in programul nuclear al acestei tari.

Si Sorin Beraru era bine ancorat in realitatea romaneasca, fiind legat mai ales de clasa politica, in special de cei aflati la putere intre 1996 si 2000. Nici conexiunile sale cu PSD nu s-au dovedit insa mai slabe, o data ce Beraru, urmarit general prin Interpol, a reusit sa se intilneasca cu premierul Romaniei, Adrian Nastase, in timpul unei vizite a acestuia in Israel, in 2001. Aceleasi legaturi cu politicienii l-au determinat, in acelasi an, sa incerce sa-si cumpere libertatea cu 1,5 milioane de dolari. Banii ar fi trebuit sa ajunga la unii dintre fostii membri ai guvernului Nastase si la procurorul care cerceta dosarul "Ci-Co", pentru a determina astfel anularea mandatului international emis pe numele sau. Incercarea a fost insa lipsita de succes.

>> Celalalt om de afaceri israelian care a reusit sa fuga din Romania dupa ce era cercatat penal, a fost Shimon Nahor. Comerciant de arme, el a fost anchetat si arestat, in 1999, in dosarul "Arme pentru embargou". Aceasta afacere a facut ca mai multe transporturi de armament usor sa ajunga in Yemen, Etiopia si Nigeria, tari aflate atunci sub embargou instituit de ONU. Desi judecat, Nahor a fost eliberat de instanta printr-o decizie ilegala a judecatorilor si, in scurt timp, a fugit peste granita.

El nu a mai executat niciodata cei opt ani de inchisoare la care a fost condamnat pentru contrabanda, fals, uz de fals si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Nahor avea si el dubla cetatenie, romana si israeliana. S-a nascut la Galati, a emigrat in Israel cu parintii. Aici s-a inrolat in marina si a devenit un fel de erou national. A trecut in rezerva cu gradul de viceamiral. In timpul aceleiasi vizite facute de Adrian Nastase in Israel, pe linga Beraru a aparut si Nahor, pae care Politia din Romania se lauda ca-l cauta prin Interpol si-n gaura de sarpe. Mai mult, sefii de atunci ai Politiei Romane il insoteau pe Nastase in aceasta deplasare .

>> Autoritatile romane au reusit sa-i piarda si pe principalii finantatori din scandalul "Tigareta 2". Acestia erau tot conationali ai lui Hayssam si ai fratilor Nassar. Jamal al Atm, considerat capul retelei, era ofiter al serviciului secret al fortelor navale siriene. Aceleasi afirmatii au fost vehiculate pe perioada scandalului si despre fratele sau, Yahia al Atm. De altfel, fostul sef al Directiei de Protectie a Cadrelor din SIE, generalul Corneliu Grigoras, a afirmat despre Jamal al Atm ca acesta avea relatii la niveluri foarte inalte in tara si ca, pe linga tigari, ar mai fi comercializat si informatii.

Jamal al Atm a fost judecat si condamnat in lipsa la noua ani de inchisoare, din care nu a executat si nu va executa nici o zi. In 2000, spre finalul procesului, Jamal a fost arestat in Grecia, in baza mandatului international emis de autoritatile romane. Nimeni nu s-a deranjat insa sa il aduca pe sirian in tara pentru a-si executa pedeapsa, asa ca politia greaca a fost nevoita sa-l elibereze.

Doi dintre complicii lor erau secretari de ragul doi la Ambasada Siriei de la Bucuresti. Toti sirienii din afacere au reusit sa scape inainte de a fi arestati, cu ajutorul celui care atunci era sef la Directia Pasapoarte a Politiei Romane. Singurul sirian arestat in dosarul "Tigareta 2" a fost Chahim Nizar. A stat putin in arest preventiv, iar apoi a fost eliberat. A mai ramas in tara pina la sfirsitul procesului, in care a fost si condamnat la ani buni de inchisoare. A fost insa de negasit cind a trebuit sa fie incarcerat pentru executarea pedepsei.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.