Academicianul Fanus Neagu si-a luat apartament intr-o casa de un milion de dolari. Statul, care i l-a vindut, nu a fost niciodata proprietarul imobilului

Ion Anea, un pensionar in virsta de 70 de ani, se lupta de citiva ani sa-si recupereze in instanta casa in care a copilarit. Imobilul, estimat la un milion de dolari, este situat pe strada Arhitect Ion Mincu nr. 27, in buricul Bucurestiului, si are o curte de peste 600 de metri patrati. Unul dintre apartamente a fost cumparat de scriitorul Fanus Neagu in 1997, in baza Legii nr. 112.

Academicianul a obtinut recent o sentinta care il scoate cumparator de buna-credinta, desi instanta anterioara hotarise exact invers.

Aceeasi instanta, decizii opuse

Dupa ce anul trecut Ion Anea a redobindit imobilul la Curtea de Apel Bucuresti, in urma cu doua luni l-a pierdut din nou. Recursul inaintat de Fanus Neagu, proprietarul unui apartament de patru camere, si ceilalti locatari care apucasera sa cumpere pe Legea nr. 112 a fost judecat, din pricina unor schimbari legislative de ultim moment, tot la Curtea de Apel.

Casa si-a schimbat din nou proprietarul, ajungind in "gradina" scriitorului, fara sa fie aduse alte probe la dosar si fara ca alti martori sa fie audiati.

Prima data, Curtea de Apel a considerat ca cei care au cumparat apartamentele de la stat nu au fost de buna-credinta, iar casa trebuie sa se intoarca la Anea; a doua oara, alti judecatori de la aceeasi instanta au decis ca nu este nimic ilegal in faptul ca imobilul a fost cumparat, desi existau cereri de retrocedare, iar statul nici macar nu avea dreptul sa-l vinda.

In familie

Inainte de a ajunge sa se judece pentru casa de pe strada Mincu, Anea a trebuit sa isi dispute cu ceilalti membri ai familiei, tot la tribunal, calitatea de mostenitor. "Silvia Vaitoianu, mama mea adoptiva, mi-a lasat casa prin testament, iar rudele ei au contestat acest lucru", spune Anea. In 1997 a obtinut o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru a certifica acest lucru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.