Chiar in ziua sosirii lui Basescu in SUA, Senatul american a adoptat o rezolutie privind deblocarea adoptiilor internationale de catre Romania

Camera superioara a Congresului a votat in unanimitate rezolutia prin care autoritatile americane cer Guvernului roman relaxarea adoptiilor internationale, la aproape patru luni de cind Camera Reprezentantilor a adoptat o rezolutie identica. Mai mult, data semnarii actului, 27 iulie, prin care senatorii SUA au intarit lobby-ul pentru copiii romani, a coincis cu ziua in care Traian Basescu, presedintele Romaniei, a pus piciorul pe pamint american pentru o vizita oficiala.

Textul celor doua rezolutii, identic punct cu punct, sustine ca Romania inca are probleme majore in ceea ce priveste copiii abandonati si institutionalizati, al caror numar este mult mai mare decit al copiilor adoptati national. Ca urmare, congresmenii sustin modificarea legislatiei romanesti, astfel incit copiii romani sa poata fi adoptati international, dar si finalizarea analizei cazurilor in asteptare (peste 200 de copii).

Aceasta cerinta a fost insa indeplinita de Romania de la sfirsitul lui martie. De asemenea, textul rezolutiei precizeaza ca SUA cer Uniunii Europene "sa nu impiedice eforturile Guvernului roman de a plasa copiii orfani sau abandonati in familii permanente, intr-o maniera care este consecventa cu obligatiile Romaniei fata de Conventia de la Haga".

Vize pe copii

Surse din Congresul Statelor Unite ale Americii ne-au declarat, saptamina trecuta, la Washington, ca ridicarea obligativitatii obtinerii de vize inainte de intrarea pe teritoriul american va depinde intr-o foarte mare masura, printre altele, de schimbarea regimului international de adoptii din Romania. Concret, sursele indicate ne-au spus ca americanii doresc foarte clar ca Romania sa dea cit se poate de repede drumul, din nou, la adoptiile internationale de copii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.