Dupa ce procurorii bucuresteni de la sectorul 4 au finalizat ancheta in cazul celor 300 de credite pentru nevoi personale acordate in baza unor documente false de catre Libra Bank, la Buzau, 22 de escroci au fost trimisi in fata instantei pentru acelasi gen de inselaciune. Reteaua a fost atat de bine organizata incat a fost posibila fraudarea a 6 banci, de unde au fost obtinute imprumuturi cuprinse intre 28 si 150 milioane lei vechi. In documentele falsificate folosite in circuitul infractional au fost introduse mai multe firme-fantoma.

In urma cu o saptamana, procurorii bucuresteni au finalizat ancheta in cazul celor 300 de credite pentru nevoi personale acordate de Libra Bank. 14 persoane au fost trimise in judecata, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune si falsificare de inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata, precum si prezentarea sub identitate falsa. Potrivit Biroului de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, este vorba despre Carmen Marilena Moldovanu, Vasile Chirita, Cristian Iosca, Tudor Tom, Valentin Catalin Hol, Gabriel Mihaita Maclava, Constantin Aurel Maclava, Dorin Georgian Bratu, Dan Andrei Costea, Cristina Costea, Nicolae Augustin Radulescu, Maria Luminita Maclava, Mihaela Neagu si Felix Ciprian Nacea, cercetati pentru obtinerea de credite ilegale.

In fapt, anchetatorii au stabilit ca liderul gruparii, Carmen Marilena Moldovanu, impreuna cu Felix Ciprian Nacea (agent de creditare al SC Libra Bank SA) au facilitat, in perioada aprilie - octombrie 2005, obtinerea fara drept de credite pentru aproape 300 de persoane. Creditele, in cuantum de aproximativ 250 milioane lei vechi fiecare, erau acordate in baza unor adeverinte de venit si carti de munca falsificate, procurate de cei doi inculpati.

Recent, politistii de la Serviciul Judetean de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau au finalizat documentarea activitatii infractionale a unei retele formate din peste 20 de membri. Potrivit informatiilor furnizate de anchetatori, cei in cauza au fost identificati ca avand preocupari in sfera marii criminalitati economico-financiare. Activitatile investigative s-au desfasurat in colaborare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Buzau, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Date fictive si firme-fantoma

Anchetatorii au stabilit ca, in cursul anului 2005, T.S.E, de 44 ani, din Brasov, creierul intregii afaceri, a pus la cale constituirea unui grup organizat, in care a cooptat alte 4 persoane. Este vorba despre D.C., 27 de ani, din comuna Catina, I.F.G., 22 de ani, I.A., 43 de ani, si M.C., 43 de ani, ultimii din comuna Tintesti, judetul Buzau, si O.I., 31 de ani, care au avut misiunea de a frauda bancile prin folosirea unor documente falsificate (carti de munca si adeverinte de salariu).

Prejudiciul estimat de autoritati se ridica la aproximativ 2 miliarde lei vechi. Concret, T.E. a pus la dispozitia lui I.F.G. si I.A. carnete de munca necompletate, in care, ulterior, M.C. a inscris fictiv datele de identificare a peste 20 de persoane racolate de catre D.C. si O.I. Astfel, adeverintele de venit au fost completate cu datele persoanelor racolate si reiesea ca acestea sunt angajate la mai multe firme, care, in realitate, s-au dovedit a fi tip ,,fantoma".

In baza acestor acte, "sagetile", adica persoanele racolate, au contractat credite bancare cuprinse intre 28 si 150 milioane lei vechi, sumele de bani provenite din aceste imprumuturi fiind impartite intre membrii gruparii. Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Buzau au dispus trimiterea in judecata a 21 de inculpati, dintre care 4 in stare de arest preventiv, respectiv T.S.E., I.A, I.F.G. si M.C., sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni si anume: constituire in grup organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune prin mijloace frauduloase cu consecinte deosebit de grave. "Sagetile" s-au ales si ele cu dosare penale pentru fals si uz de fals.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.