Presa si societatea civila au fost ieri bulversate de dezvaluirile noastre privind colaborarea jurnalistului Carol Sebastian cu Securitatea.

"Cotidianul" a prezentat ieri notele date Securitatii incepind cu anul 1985 de informatorul "Max", care se gasesc in dosarul de urmarire al poetului brasovean Andrei Bodiu. Articolul a fost dublat de un interviu cu Carol Sebastian, in care acesta a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea in perioada studentiei, una dintre note fiind scrisa chiar de el, si a explicat contextul in care a inceput relatia cu "baietii cu ochi albastri", ca urmare a unei aventuri din tinerete. De asemenea, acesta a marturisit ca nu s-a gindit vreodata sa faca publica relatia cu Securitatea dat fiind ca era "mindru de episodul in care a taiat legatura cu ei", in toamna anului 1988, printr-o intilnire cu un securist din Gherla. Dezvaluirea facuta de "Cotidianul" a stirnit reactii numeroase in presa si in societatea civila, relatia de colaborare cu fosta Securitate surprinzind prin raportare la cariera jurnalistica a lui Carol Sebastian.

"Credibilitate pierduta"

"Dezvaluirea din 'Cotidianul>> m-a surprins. Nimic din conduita lui Carol Sebastian nu m-a lasat sa banuiesc ca a avut vreo legatura cu politia politica. Consider ca demisia lui de la TVR este un gest de decenta. Si ar fi fost si mai decent daca si-ar fi marturisit culpa mai de mult", este de parere Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent. Apreciind calitatile profesionale ale lui Carol Sebastian, in emisiunile caruia a fost de multe ori invitat, politologul Stelian Tanase, el insusi urmarit de Securitate, considera ca acesta se afla acum intr-o "situatie grea, datorita credibilitatii pierdute". "Poti intelege intr-o anumita masura faptul ca nu a spus, insa ar fi trebuit sa se abtina de la abordarea unor subiecte", crede Stelian Tanase.

"Ramine un semn pozitiv"

In acelasi ton caracterizeaza situatia si Renate Weber, presedinte al APADOR-CH Romania. "Imi pare rau ca a avut o astfel de colaborare, dar si mai rau imi pare ca nu a avut taria sa marturiseasca acest lucru.

Apare acum un mare semn de intrebare, nu cu privire la ceea ce a spus ca jurnalist, ci cu privire la dreptul moral de a face astfel de afirmatii", spune Renate Weber. "Deconspirarea jurnalistilor care au fost colaboratori ai Securitatii este un proces dureros, dar necesar pentru societatea romaneasca. Trebuie sa ne evaluam calitatile morale, lucru defel usor, dupa cum o dovedeste cazul Carol Sebastian", sustine si Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei. "Din punctul meu de vedere, trag linie si ramine un semn pozitiv in favoarea lui Carol", a incheiat Toma.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.