Avocatii americani angajati de familia lui Teo Peter si de Guvernul Romaniei solicita despagubiri de un milion de dolari din partea Statelor Unite. Pentru ca justitia americana s-a pronuntat deja in acest caz, aparatorii au depus ieri cererea la Pentagon. Procedura initiata este una strict administrativa, care urmareste obtinerea unor despagubiri din partea statului american, nu a puscasului marin Cristopher van Goethem. Familia lui Teo Peter nu stie care sunt sansele demersului. in caz de victorie, banii vor fi folositi pentru a pune pe picioare fundatia Teo Peter.

Raspunsul oficialilor americani va fi formulat abia peste cateva luni. Potrivit avocatilor, ultimul cuvant in asemenea cazuri il are chiar secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld.

In 4 decembrie 2004, Teo Peter, basistul formatiei Compact, a murit dupa ce taxiul in care se afla a fost lovit de o masina a ambasadei americane, condusa de Cristopher Van Goethem. Avand imunitate diplomatica, Van Goethem a parasit Romania imediat dupa accident. Plecarea sa a infuriat opinia publica din tara, care a cerut autoritatilor americane sa il trimita inapoi, pentru a fi pus sub acuzare. Judecat de Curtea Martiala din Virginia la inceputul acestui an, Van Goethem a primit doar o scrisoare de mustrare, fiind achitat de acuzatiile de ucidere din culpa.

Decizia justitiei militare din SUA a starnit un val de proteste antiamericane in Romania, fapt ce a determinat guvernul de la Bucuresti sa sprijine in mod direct familia lui Teo Peter pentru a deschide un proces civil in America.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.