Pericolul gripei aviare in Romania nu a trecut, fiind depasita doar prima etapa a unui ciclu, iar autoritatile trebuie sa ia masuri din timp pentru a impiedica circulatia virusului in cazul unui nou val de imbolnavire la pasari, care ar putea sa apara in toamna, sustine medicul Adrian Streinu Cercel. Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals"din Bucuresti a mai anuntat ca Romania se plaseaza intr-un interval mediu in ceea ce priveste gripa aviara. "Pericolul gripei aviare nu a trecut si nici nu va trece curand. Un virus, in momentul in care intra pe teritoriul unei tari, are un interval de rezistenta medie de doi ani, timp in care se fac imunizarile necesare in efectivele de pasari si abia apoi virusul iese din circuit", a precizat Cercel.

El a mai spus ca pana la 1 octombrie, cel tarziu 1 noiembrie, in centrele medicale universitare, inclusiv in cel din Constanta, trebuie infiintate module de terapie intensiva cu sase paturi, complet echipate, dotarea fiind finantata prin Banca Modiala. Potrivit sursei citate, Romania a parcurs doar o prima etapa dintr-un ciclu, desi s-a confruntat cu doua valuri de gripa aviara - in octombrie 2005 si in martie 2006.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.