Zeci de dosare penale, cu prejudicii estimate de la sute de milioane de lei pina la milioane de euro, in care sint implicati inalti ofiteri ai armatei romane, treneaza de ani buni pe masa procurorilor

Doar in ultimul an, MApN a sesizat Parchetul Militar si DNA in 27 de cazuri. Din pacate, sint extrem de rare dosarele solutionate de procurorii militari, fie cu trimitere in judecata a celor pusi sub acuzare, fie prin dispunerea scoaterii lor de sub urmarirea penala (NUP). MApN reclama ca in 16 dosare in care anchetele s-au facut la solicitarea ministerului sau chiar in colaborare directa cu procurorii, parchetele nu le-au comunicat nici o decizie pina acum. Cit despre alte afaceri de rasunet, nu s-a auzit pina acum ca procurorii militari sa investigheze, ca la carte, conditiile in care s-a decis modernizarea MIG-urilor 21 cu israelienii de la Elbit. Si, mai ales, daca s-au luat sau nu comisioane ilegale in acest controversat caz. Ca sa oferim un singur exemplu.

La inceputul mandatului in fruntea Ministerului Apararii, liberalul Teodor Atanasiu trecea lupta impotriva coruptiei la capitolul prioritati. Ministrul reclama incheierea contractelor de achizitii publice prin negociere cu o singura sursa ori prin selectie de oferte si atragea atentia ca procedura licitatiei a fost adeseori evitata de MApN, mai ales sub mandatul lui Ioan Mircea Pascu. Astfel ca, dorindu- se o anume transparenta pe acest segment, pe site-ul ministerului au inceput sa fie publicate unele date privind contracte aflate in derulare, cit si propuneri de achizitii pentru 2005. Nu stim insa nimic despre anul in curs. In urma unor semnale potrivit carora "unele contracte incheiate de MApN ar trebui verificate mai atent fiindca genereaza suspiciuni", conducerea institutiei a decis ca sefii directiilor vizate de controale sa fie schimbati din functie, astfel incit "actul de control sa se desfasoare mai usor si cu mai putine interventii".

A fost cazul sefului Direct iei Domenii si Infrastructuri si cel al sefului Comandamentului Logistic Intrunit. Actiunea de reverificare a unor contracte asupra carora planau suspiciuni a demarat in martie 2005 si a cazut in sarcina Corpului de Control al MApN, condus de gen. Marin Vuta.

ATANASIU VREA PIINEA SI CUTITUL

Nu stim daca aceasta intentie a ministrului de a lua la puricat anumite contracte a fost una de real interes public sau doar de vendeta politica. Dar stim cu certitudine ca fosta conducere MApN s-a grabit teribil in ultimul an de guvernare (2004) sa incheie tot felul de contracte. Unele chiar prin noiembrie-decembrie. Adica in prag de alegeri sau imediat dupa. In martie 2005, noul ministru, Teodor Atanasiu, a solicitat situatia furnizorilor de produse, servicii si lucrari pentru MApN din perioada 2001-2004 (mandatul lui Ioan Mircea Pascu - PSD), un documentar privind programele de modernizare (achizitie) multianuale, precum si situatia produselor, serviciilor si lucrarilor care conditioneaza dezvoltari ulterioare.

Prin ordinul dat de Atanasiu s-au stabilit si doua masuri concrete. Anume ca toate rapoartele pentru aprobarea achizitiilor prin negociere cu o singura sursa, pentru contracte in valoare mai mare de 40.000 euro fara TVA, sa fie avizate numai de catre Teodor Atanasiu. Iar pentru achizitii similare, dar incheiate ca urmare a unor proceduri competitive (licitatii, selectie de oferte), ministrul sa fie informat despre intentia de declansare a procedurii de achizitie. De fapt, prin acest ordin, Teodor Atanasiu a cerut ca el sa aiba ultimul cuvint in contractele atribuite direct. Practic, in loc sa stopeze pe loc negocierea cu o singura sursa - ce ar trebui sa se aplice la armata in caz de razboi sau de calamitati naturale - ministrul a transferat procesul sub controlul sau direct.

ZECI DE CONTRACTE REVERIFICATE

Actiunea de reverificare a angajat Corpul de control, Directia de Audit Intern, Sectia de Prevenire si Combatere a Fraudelor (recent infiintata), dar si esaloanele superioare ale autoritatilor contractante (ordonatorii de credite ai unor unitati militare). "In primul trimestru al anului 2005 au fost solicitate situatii sintetice pentru documentare in vederea reverificarii si s-a constatat ca numarul acestor contracte era de ordinul sutelor. Spre exemplu, doar ordonatorii de credite din subordinea Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT) au incheiat, in perioada 2001-2004, un numar de 513 contracte de achizitii (bunuri, servicii sau lucrari), din care 196 ca urmare a unor licitatii, iar celelalte 317 prin negociere cu o singura sursa sau selectie de oferte. Situatii similare - numarul fiind insa mult mai mic - au existat si la celelalte categorii de forte (aeriene, navale), dar si in alte structuri centrale", a expus situatia gen. Vuta.

Potrivit sefului Corpului de control al MApN, s-a luat decizia ca reverificarea contractelor, cel putin la nivel central, sa fie selectiva, prin sondaj, mai ales a celor asupra carora planau suspiciuni, intrucit numarul acestora depasea cu mult posibilitatile concrete de reexaminare. Din cele 27 de contracte reverificate in total, de diverse esaloane, opt au ajuns pe mina Corpului de control si Directiei Audit Intern ale MApN, la sapte dintre ele constatindu-se nereguli.

Pentru restul de 16 contacte, reverificarile s-au efectuat de diverse alte esaloane, la solicitarea Parchetului Militar sau DNA - Sectia Militara. "In aceste 16 cazuri reverificarile s-au facut in colaborare cu parchetele militare sau cel anticorupt ie, insa rezultatul acestora nu ne-a fost comunicat. Nici macar daca s-a inceput sau nu urmarirea penala ori daca s-au deschis dosare", reclama MApN, prin vocea gen. Marin Vuta. Seful Corpului de Control ne-a precizat ca, din informatiile sale, in prezent sint deschise dosare de cercetare/ urmarire penala in sase cazuri ce privesc responsabili din armata. Este vorba despre dosarele "MLI", "Hirtie pentru Departamentul Armamente", "Tofan", "Hranire Vatra Dornei", "Autoturism-Muzeul National Militar", "Ripstop pentru uniforme".

"In celelalte cazuri, ori nu s-au constatat nereguli ori, daca au existat, nu au fost indicii de comitere a unor infractiuni si, in consecinta, s-au luat doar masuri administrative si/sau disciplinare. In alte doua cazuri (contractul cu TOFAN si Reparatiile de la Cercul Militar Focsani) verificarile sint in curs de desfasurare, fiind efectuate atit de Corpul de Control, cit si de Sectia de Prevenire si Combatere a Fraudelor din MApN", ne-a explicat gen. Vuta.

Afaceri cu epoleti pe masa DNA

>> "DOSARUL FREGATELOR"

Cel mai mare contract de achizitie militara, girat de fosta guvernare PSD, si plata, respectiv primirea unui comision de sapte milioane lire sterline, prin firme off-shore, este investigat in prezent de Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie, in colaborare cu DNA. Cel mai mare producator de armament din Regatul Unit, BAE Systems, este suspectat de coruptie, iar fosti oficiali romåni si britanici sint pasibili de aceeasi acuzatie. MApN a cumparat, in 2004, doua fregate second-hand de la Ministerul britanic al Apararii, la un pret considerat supraevaluat. Fregatele valorau 200.000 lire sterline impreuna si, reconditionate, respectiv echipate partial de BAE, au ajuns in dotarea Fortelor Navale Romåne la un pret de 116 milioane lire sterline

>> "DOSARUL TOFAN"

Contractul a fost incheiat in 2000 intre Statul Major al Fortelor Terestre (SMFT - condus atunci de gen. Mihail Popescu), si "Tofan Grup" SA prin "Tofan Steel" SRL. Obiectul contractului: schimbul de tehnica militara scoasa din functiune, cu anvelope. Potrivit MApN, negocierea s-a facut cu o singura sursa, contractul s-a derulat intre 2000-2006, iar valoarea sa a fost de peste 60 miliarde lei. Nereguli semnalate: nedeterminarea cu exactitate a cantitatii de bunuri ce urma sa faca obiectul schimbului; nu toate bunurile date la schimb erau scoase legal din functiune de MApN; bunurile date la schimb au fost livrate nu ca atare, ci in echivalent materiale refolosibile; clauze dezavantajoase pentru MApN (preturile fixe si subevaluate ale deseurilor si raportul de schimb leu-dolar dezavantajos); depasirea de circa doua ori a valorii contractului initial.

MApN a declarat contractul pagubos pentru armata, iar DNA afirma ca s-a sesizat din oficiu. La solicitarea procurorilor, din 17 aprilie 2006, Sectia de Prevenire si Combatere a Fraudelor din MApN face cercetari administrative in dosar. Procurorii anticoruptie asteapta concluziile Sectiei Antifrauda a MApN, iar dosarul se afla in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale

>> "DOSARUL UNIFORMELOR"

Considerat unul din marile tunuri date de inalti oficiali MApN sub ministeriatul lui I. M. Pascu, contractul a fost incheiat in septembrie 2003 intre Comandamentul Logistic Intrunit, condus atunci de gen. Marin Maciuca si "Texplorer G.m.b.h. Nettetal" din Germania si viza achizitionarea de tesatura Ripstop pentru uniforme. Contractul, in valoare de peste opt milioane euro, s-a derulat din 2003 pina in 2006. Stofa adusa n-a fost nici macar nemteasca, ci turceasca (importata prin doua firme turcesti), iar persoanele desemnate de MApN sa deruleze contractul n-au avut acceptul conducerii armatei pentru schimbarea tesaturii, au constatat procurorii DNA.

Corpul de Control al MApN a sesizat la rindul sau alte nereguli grave, inca din 2005, printre care "neachizitionarea de catre MApN a cantitatii de 54.291 metri liniari tesatura Ripstop, in valoare de peste 32 miliarde lei vechi". Concret, desi contractul era deja semnat, gen. Marin Maciuca, pe atunci seful Comandamentului Logistic Intrunit, si aliatii sai au fost atit de amabili cu "Texplorer Gmbh" Germania, incit au acceptat o decalare a termenului de livrare a marfii cu doua luni, timp in care pretul tesaturii a crescut. Asa au pretins ulterior germanii, care au si decis sa livreze o cantitate mai mica decit cea prevazuta initial. Decizie cu care reprezentantii MApN au fost de acord, prin act aditional, fara sa ridice nici macar din umeri. In prezent, dosarul se afla la DNA - Sectia Militara.

Potrivit procurorului-sef al Sectiei Militare a DNA, colonel-magistrat Romeo Balan, in martie 2006, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva generalilor rezervisti Marin Maciuca si Adrian Tilinca, fosti comandant si, respectiv, loctiitor al Comandamentului Logistic Intrunit al Statului Major General al Armatei, cit si impotriva altor 13 ofiteri superiori din MApN (patru in rezerva si noua activi).

Toti sint acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, care a generat un prejudiciu de circa trei milioane de euro. Surse din ancheta ne-au declarat ca, in decembrie 2004, adica inainte de schimbarea guvernarii, tot gen. Maciuca "a incercat incheierea unui alt document, un contract-cadru cu 'Texplorer>>, pentru ca aceasta firma sa furnizeze tesatura Ripstop armatei romåne pentru mai multi ani".

De data aceasta, manevra nu i-a mai reusit, impotriva sa ridicindu-se mai multi generali si ofiteri superiori din MApN. Acelasi Maciuca a mai fost acuzat ca, in 2004, ar fi fost implicat in incheierea contractelor de asigurari ale masinilor armatei cu firma ARDAF, controlata atunci de omul de afaceri Ovidiu Tender.

>> "DOSARUL MITA IN ARMATA"

Este un alt dosar care a tinut o perioada prima pagina a ziarelor, despre care nu mai stim mare lucru. In afacerile ilegale cu produse petroliere au fost cercetati si trimisi in judecata citiva ofiteri superiori ai MApN. Insa vorbim doar de un prim lot. Dosarul nu este inchis, dar nici nu stim daca cercetarile au mai inaintat sau nu.

Dosarul "Mita in armata" (lotul trimis in judecata) a fost musamalizat de instanta inainte de alegerile din 2004, asa cum presa a reclamat la vremea respectiva. Gen. (r) Lazar Iliescu, fost sef al Controlului Financiar si fost adjunct al sefului Directiei Audit Intern din MApN, doarme linistit de atunci. In preajma alegerilor, judecatorii i-au facut un cadou neasteptat: libertatea. Instanta suprema l-a condamnat pe Lazar Iliescu la trei ani de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, pentru ca si-a recunoscut faptele. Iliescu a fost primul general MApN arestat pentru coruptie in dosarul "Mita in armata".

Procurorii l-au acuzat ca a pretins si primit, in 2003, de la reprezentantii mai multor societati comerciale, direct sau prin intermediul a patru ofiteri din cadrul UM 02031 Bucuresti, bani si bunuri in valoare de peste 150 milioane lei vechi. Potrivit procurorilor, sarcina generalului era sa le atribuie acestora contracte de achizitii publice cu armata. Sumele pe care generalul le percepea erau de 5-10 la suta din valoarea tranzactiilor financiare. Increngaturile de afaceri intre inalti ofiteri MApN si firme private erau insa cu mult mai extinse.

>> "DOSARUL MLI"

Procurorii militari investigheaza in prezent oportunitatea achizitiei unor componente pentru masina de lupta a infanteriei MLI-84 Jderul. Dosarul a fost deschis la sesizarea Corpului de Control al MApN si priveste un contract incheiat intre SC "Romtehnica" SA (subordonata MApN) si "Oerlikon Contraves" (Elvetia), respectiv "Rafael" (Israel). Documentul s-a semnat in 1996, prin negociere cu o singura sursa, si prevedea cumpararea a peste 150 kituri tun (ansamblul tunului, ce se monteaza pe masina de lupta ca instalatie de foc) de la firma elvetiana, si a 150 de turele (pe care se monteaza tunurile), de la cea israeliana, conform programului de inzestrare al armatei dupa standarde NATO.

Contractul s-a derulat intre 1997-2004, in baza unor credite cu garantii guvernamentale semnate de oficiali din guvernarea CDR (executivul lui Victor Ciorbea), ca urmare a hotaririi Consiliului de Inzestrare al MApN si a cerintelor operationale tehnice emise de Statul Major General (SMG) de atunci. Asadar, a fost incheiat cind gen. (r) Dumitru Cioflina era seful SMG si s-a derulat sub mandatele gen. (r) Constantin Degeratu, Mircea Chelaru si Mihail Popescu, si ale ministrilor Gheorghe Tinca, Victor Babiuc, Dudu Ionescu, Sorin Frunzaverde, Ioan Mircea Pascu. Contractul a fost onorat integral si s-au platit, conform MApN, peste 55 milioane franci elvetieni (Oerlikon- Elvetia) si 88 milioane franci elvetieni (Rafael-Israel).

MApN afirma azi ca are mai multe kituri tun si turele (150) decit ii sint necesare (respectiv 98 kituri tun si doar 25 derivate). Corpul de Control a reverificat acest dosar in mai 2005 si l-a trimis Parchetului Tribunalului Militar Bucuresti in iulie acelasi an. In prezent, dosarul se afla in cercetare la Sectia Parchetelor Militare a DNA, Parchetul General declinindu-si competenta.

>> "DOSARUL BECALI - TERENURI DE LA ARMATA"

Celebrul dosar prin care acelasi Corp de Control al MApN si acelasi gen. Marin Vuta l-a inaintat Parchetului Militar in timpul mandatului lui Pascu, treneaza de ani buni prin sertarele procurorilor. Intre minister si Gigi Becali au avut loc doua schimburi de teren. Primul, de opt hectare, a fost initiat in 1996, la propunerea omului de afaceri George Becali, cind armata a cedat o parte din Ferma "Rosia" (zona Baneasa) pentru noua hectare de pamint in comuna Stefanesti. Din partea MApN, acest schimb a fost avizat de generalul (r) Dumitru Cioflina, fost sef al Statului Major General. Demersurile pentru al doilea transfer au demarat in august 1998 si s-au finalizat in 1999.

Aproximativ 21 de hectare ale Fermei "Rosia", situate intravilan, au fost cedate de armata pentru un teren extravilan, cu o suprafata aproximativ egala, limitrof cazarmii 916 Stefanesti. Pentru cel de-al doilea schimb si-a dat acordul ministrul Apararii din acea vreme, Victor Babiuc. Corpul de Control al MApN, dar si procurorii militari au stabilit ca armata a pierdut astfel mai multe milioane de dolari si a primit niste terenuri pe care Gigi Becali nu detinea acte de proprietate la momentul solicitarii de intentie catre MApN.

Solutia de scoatere de sub urmarire penala a persoanelor incriminate, data de procurorii militari, a fost infirmata de actualul sef al Sectiei Parchetelor Militare, generalul-magistrat Dan Voinea, care a trimis dosarul la DNA, considerind ca paguba, estimata la trei milioane euro, face ca dosarul sa fie de competenta procurorilor anticoruptie. Nu cu mult timp in urma, chiar Teodor Atanasiu - remarcat prin nenumarate gafe in timpul mandatului - ii plingea de mila lui George Becali, apreciind ca acesta ar fi fost de buna credinta in schimbul de terenuri cu MApN.

Dosare la Parchete Militare

>> "Hirtie pentru imprimanta": Contractul, derulat si incheiat in decembrie 2002 intre Departamentul Armamente al MApN (condus atunci de secretarul de stat Gheorghe Matache) si "Agresione Group Romånia" SRL, prevedea achizit ionarea de hirtie de copiator A3 in valoare de peste 800 milioane lei. Nereguli: neutilizarea sistemului electronic de achizitii publice, negocierea cu o singura sursa, neconcordanta intre necesarul calculat si cantitatea achizitionata. Desi s-a inceput urmarirea penala impotriva ofiterilor care au incheiat contractul, intrucit prejudiciul nu depaseste suma de un million de euro, DNA si-a declinat competenta catre Parchetul Militar Bucuresti.

>> "Prestari servicii neplatite": Contractul semnat in 2004 intre UM 1037 Vatra Dornei si firma "Trebea" SRL Moisei, in valoare de 50 miliarde lei, s-a perfectat prin negociere cu o singura sursa, si viza prestarea de servicii de catre MApN. Prejudiciul este estimat la 1,8 miliarde lei, prin neincasarea integrala a contravalorii serviciilor efectuate. Dosarul se afla la Parchetul Militar Bacau, in urma sesizarii MApN. Ulterior, a ajuns pe masa procurorilor militari ieseni.

>> Alte 18 contracte reverificate: Au fost incheiate de MApN intre 2002-2003 si trimise la DNA. Fiindca au prejudicii de sub un milion de euro si nu s-a putut proba darea/luarea de mita, DNA si-a declinat competenta in favoarea Parchetelor Militare.

IOAN MIRCEA PASCU, fost ministru al Apararii: "N-am nici un fel de obiectie la aceasta grija a d-lui ministru Atanasiu cu privire la activitatea pe care am depus-o eu. Poate controla orice doreste, oricind doreste, de oricite ori doreste. In acelasi timp, as vrea sa manifeste cel putin o atentie similara propriului ministeriat, unde lucrurile lasa de dorit. Asa cum vede o tara intreaga!".

Sursa: Prezentonline.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.