Romania ar trebui sa fie un partener "activ, participativ si de incredere" in cadrul UE daca doreste sa beneficieze de avantajele pe care le presupune statutul de tara membra, a declarat ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Tapio Kalevi Saarela, intr-un interviu acordat pentru EurActiv.ro. El a mai apreciat ca tara noastra are sanse bune sa obtina un raport favorabil din partea Comisiei Europene, in septembrie, si a adaugat ca Helsinki va sustine punctul de vedere al executivului de la Bruxelles. Comentand afirmatiile potrivit carora Finlanda ar fi fost intotdeauna un partener corect, dar aspru, pentru Romania, diplomatul a precizat ca statul nordic a privit cu obiectivitate performantele fiecarei tari in curs de aderare.

Ambasadorul crede ca romanii - desi nu fac parte deocamdata din organizatia europeana - ar trebui sa cunoasca provocarile cu care se confrunta Uniunea. El a adaugat ca guvernul de la Bucuresti se va intalni in curand cu aceleasi probleme, iar atunci va trebui sa propuna solutii pentru rezolvarea lor.

Referindu-se la viitoarele extinderi ale organizatiei, Tapio Kalevi Saarela a precizat ca guvernul finlandez nu sustine modificarea criteriilor de aderare, dar ca in urmatoarele sase luni vor fi organizate dezbateri pe aceasta tema, in speranta ca la Consiliul European din decembrie se va ajunge la un consens intre cei 25.

Coincidenta face ca tara celor 1.000 de lacuri sa fi fost cea care a detinut presedintia UE in a doua jumatate a anului 1999, cand Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare. Dupa sase ani, cand Bucurestiul asteapta unda verde din partea Bruxelles-ului in vederea intrarii in Uniune, tot statul nordic se afla la postul de comanda rotativ.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.