Tribunalul Bucuresti a amanat pentru 21 septembrie, dosarul in care omul de afaceri de origine siriana Zaher Iskandarani si complicii sai, Ghannoum Obayda, Ghassan Wahbeh si Eugen Iovescu au fost trimisi in judecata pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica. Zaher Iskandarani a cerut un nou termen, deoarece inca nu si-a angajat un aparator. "Avem probe certe ca suntem nevinovati si o vom dovedi in fata instantei", a declarat sirianul la iesirea din sala de judecata.

Procurorii ii acuza pe inculpati de savarsirea unor infractiuni care privesc operatiuni vamale ilicite referitoare la utilaje de productie a tigaretelor si alcoolului, producerea de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala in afara unui antrepozit fiscal autorizat de autoritatea fiscala competenta, punerea in circulatie fara drept a timbrelor utilizate in domeniul fiscal, cu regim special. Procurorii au descoperit ca in fabrica de la Sacalaz (jud. Timis), care apartine lui Iskandarani, au fost produse, in perioada august-decembrie 2005, tigari marcile RM, OK si VEGAS in afara antrepozitului fiscal, antrepozit care fusese suspendat.

Pachetele de tigari au fost puse in circulatie cu marcaje fiscale fara drept si avand timbre fiscale falsificate.

Anchetatorii au stabilit ca, incepand inca din anul 1990, in contextul deschiderii granitelor Romaniei, Iskandarani a avut un rol important in activitatile de contrafacere si contrabanda cu produse din tutun.
In 1994, el a infiintat firma SC Rama International SRL, avand ca principal actionar pe Nadra Sror (mama lui Zaher) si pe Omar Jamil, ambii cetateni sirieni, firma care, ulterior, si-a schimbat denumirea in SC R&M Tobacco International SRL.

In 2001, Iskandarani a construit la Sacalaz o fabrica moderna de producere de tigarete, care dispune de o linie ultramoderna de fabricare si ambalare a tigarilor, precum si de un sistem complex de procesare a tutunului, in cadrul unitatii desfasurandu-si activitatea mai multe societati comerciale, avand ca asociat pe aceeasi Nadra Sror.

Probele de la dosar releva ca Zaher Iskandarani si-a creat o retea de distributie a tigaretelor contrafacute, produse in fabrica de la Sacalaz, foarte bine structurata, contrafacerile de tigarete vizand in special marci ale caror titulari sunt companii internationale de renume ca Phillip Morris, Gallagher, Japan Tobacco, British American Tobacco, destinate atat pietei din Europa de Vest, cat si Orientului Mijlociu.

Materialele necesare contrafacerilor erau obtinute de la firme din China si Indonezia (blanchete pentru cartuse si pachete, foita, staniol), iar tutunul era livrat, in principal, in regim de lohn, de catre firma International Tobacco Flower din Liban, controlata de familia lui Iskandarani, sau de alte firme ca World Tobacco Italy, Texcel A.G. din Liechenstein sau Est Virginia Import-Export, cu sediul in Liban. In vederea recuperarii prejudiciului cauzat, procurorii au instituit sechestrul asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.