Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Dupa mai bine de o luna de zile de la prima lectura, membrii Executivului au reusit in sfarsit sa aibe un punct de vedere comun in privinta acestui document

Potrivit ministrului Justitiei, Monica Macovei, meritul ar apartine insa presedintelui Traian Basescu, prezent ieri la sedinta de Guvern. Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a negat acest lucru. Ministrii au convenit sa adopte proiectul inainte de inceperea sedintei, asadar inainte de venirea lui Traian Basescu, a explicat Oana Marinescu. Cert este ca subiectul a fost introdus pe agenda de lucru in ultimul moment, dupa ce seful statului anuntase intentia de a veni la Palatul Victoria. In urma cu cateva zile, Basescu declara ca intarzierea infiintarii Agentiei de Integritate nu mai are nici o justificare.

"Desi acesta este un proiect care a starnit multe controverse, totusi, guvernul s-a angajat ca aceasta agentie va fi infiintata in 2006, iar intarzierea acestui angajament nu se mai justifica", declara seful statului.

In urma deciziei luate ieri, proiectul va fi discutat la Camera Deputatilor in procedura de urgenta. Cel mai probabil, textul va fi supus aprobarii Senatului in sesiunea extraordinara, programata pentru luna august. In document este precizat ca Agentia isi va incepe activitatea la sase luni dupa ce proiectul de lege va fi publicat in Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, institutia va functiona cel mai devreme din luna februarie. Potrivit ministrului Justitiei, Agentia se afla pe lista de prioritati, fara de care aderarea ar putea fi amanata.

Macovei zice ca proiectul e foarte bun

Desi proiectul a fost contestat de mai multe organizatii neguvernamentale, Monica Macovei a explicat ieri ca proiectul este bun si poate avea efectele scontate. "Aceasta agentie nu se suprapune Parchetului si nu va face cercetari penale, ci doar administrative", a spus ministrul Justitiei. In opinia lui Macovei, Agentia de Integritate va actiona "in zona gri", intrucat porneste cercetarea de la banuiala ca o parte a averii unui demnitar ar proveni din infractiune. Insa dosarul va fi trimis la Parchet doar daca sunt suficiente dovezi pentru un caz penal. "Agentia nu verifica tot poporul, ci doar persoanele care au obligatia sa depuna declaratii de avere", a mai spus ministrul Justitiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.