Premierul a periclitat secretul cifrului de stat atunci cind a citit presei fragmente din telegrama trimisa de Atanasiu atasatilor militari din ambasade

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a recunoscut ieri la audierea din comisiile de aparare ca este posibil sa se fi descoperit algoritmul cifrului de stat prin faptul ca s-a lecturat la televiziuni textul telegramei. "Nu era nici un secret documentul care a fost citit. Singura problema era ca a fost trimis prin cifru de stat, iar cine intercepteaza o telegrama prin cifru de stat si are si textul are sanse, daca e foarte destept si abil, sa gaseasca algoritmul de incifrare", a afirmat Atanasiu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a citit, la citeva ore distanta de la sfirsitul sedintei CSAT, un paragraf din telegrama trimisa de Ministerul Apararii pentru a arata ca atasatii militari nu erau informati ca se vor retrage trupele din Irak. Atanasiu a sustinut in continuare ca expedierea telegramei nu este un fapt neobisnuit pentru MApN si ca nu a incalcat legea. "Se trimit circa 450 de telegrame intr-o saptamina", a sustinut Atanasiu.

Totusi, Atanasiu a cerut duminica anchetarea de catre Directia de Informatii militare a consilierului prezidential Sergiu Medar, pentru ca, citind si el fragmente din telegrama, ar fi divulgat un document secret. Intrebat ieri despre rezultatele anchetei, ministrul Apararii a spus ca aceasta a concluzionat ca Medar nu se face vinovat de divulgarea vreunui secret.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.