In ultimele zile, Romania a fost victima vremii dezlantuite. Pentru a afla cauzele schimbarilor violente din ultima perioada si efectele pe care le vom resimti in continuare, am apelat la explicatiile directorului general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Dr. Ion Sandu.

Jurnalul National: Care este explicatia fenomenelor meteo din ultimele zile?

Ion Sandu: Toate aceste fenomene meteorologice violente sunt cauze ale incalzirii globale. Cauzelor naturale li se adauga emisia de gaze cu efect de sera. In fiecare zona, efectele schimbarilor climaterice se manifesta diferit, fie prin seceta, fie prin ploi foarte abundente, asa cum s-a intamplat in Romania si in intreaga Europa. Fenomenele violente din ultimele zile in Europa au fost provocate de frontul atmosferic ce se deplaseaza din Franta spre est. Acest front atmosferic vine dinspre Oceanul Atlantic.

Exista doua cauze ale producerii fenomenelor de acest fel: ciclonul care vine dinspre Mediterana si cel din Atlantic. Acest ciclon a traversat Europa, afectand puternic in special Germania, Austria si Ungaria. S-au inregistrat scaderi de temperatura pana la -1 grad si fenomene precum grindina din Germania sau ploi ce au atins 100 l/mp in foarte multe puncte ale continentului.

Care este diferenta intre situatia de anul trecut si cea de acum?

Sunt inundatii de data aceasta pe parauri, dintre care unele nu sunt nici macar cadastrate. Romania are un relief complex, iar de acum trebuie sa luam masuri pentru a ne putea adapta la aceste schimbari climaterice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.