Peste 200 de familii din comuna cea mai afectata din Bistrita Nasaud au ramas fara curent electric de peste o saptamana

Peste 200 de familii din comuna Tarlisua, cea mai grav afectata de viiturile de saptamana trecuta de pe Valea Tiblesului, nu au curent electric intrucat echipele de interventie ale Electrica nu au reusit sa restabileasca in totalitate alimentarea cu energie electrica a zonei. Potrivit unui raport dat vineri publicitatii de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in cursul zilei de joi, din totalul de 1.050 de consumatori ai Electrica au mai ramas de alimentat cu energie electrica 207. Conform aceleiasi surse, raman in continuare nealimentate cu energie electrica localitatile Sendroaia (total), Racates (partial), Tarlisua (partial), toate sate din comuna Tarlisua, respectiv localitatea Lunca Borlesei din comuna Spermezeu (partial), precum si doua transformatoare de medie tensiune din localitatile Tarlisua si Sendroaia. Incepand de joi, este asigurat accesul autovehicolelor si spre localiatea Oarzina din comuna Tarlisua, asa incat, in prezent nu mai exista localitati izolate sau greu accesibile.

In cursul zilei de joi, s-au distribuit in continuare medicamente si materiale sanitare din rezerva primita de la Ministerul Sanatatii si Familiei, iar o ambulanta functioneaza in zona in regim de 24/24 ore.

Au mai ramas trei disparuti

In cursul zilei de joi, s-a continuat actiunea de dezinfectie la sol a obiectivelor de interes public si a santurilor de pe strazile principale din localitatea Tarlisua. In intervalul 21-29 iunie a.c., au fost efectuate 3.489 vaccinuri, din care 1.735 in comuna Tarlisua. Actiunea de dezinfectie a fantanilor a fost incheiata in comunele Uriu, Caianu Mic, Spermezeu si Zagra si continua in comuna Tarlisua. Pana joi, au fost inventariate 1591 cadavre de animale si pasari moarte care au fost deja transportate la SC Protan Dej pentru ecarisare.

De asemenea, au fost inventariate si date disparute urmatoarele animale si pasari: peste 100 de porci, 13 vaci, 42 de oi, 79 de iepuri, peste 5.000 de pasari si 50 de familii de albine. Personalul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud se afla in zonele calamitate in vederea depistarii si neutralizarii cadavrelor de animale si pasari. Viitura de saptamana trecuta a ucis 10 oameni si a distrus in totalitate 26 de case. Alte circa 900 sunt afectate de inundatii. Trei persoane sunt in continuare date disparute, in ciuda eforturilor facute de autoritati pentru a le gasi. Pagubele au fost evaluate la peste 1.500 de miliarde de lei vechi.

Papa se roaga pentru sinistrati

Nuntiatura Apostolica a dat publicitatii Mesajul primit de la Vatican pentru victimele recentelor inundatii din Romania. In Mesaj se spune ca "Sfantul Parinte incredinteaza victimele milostivirii lui Dumnezeu si se uneste in rugaciune impreuna cu familiile lor. Exprimandu-si profunda sa simpatie fata de numeroasele persoane sinistrate si dorind ca ele sa poata conta pe solidaritatea nationala, Papa ii asigura pe toti cei care vin in ajutorul sinistratilor cat si pe Autoritatile Statului ca invoca asupra tuturor binecuvantarea si harul lui Dumnezeu".
Nuntiatura adauga ca, prin intermediul Consiliului Pontifical "Cor Unum", Papa a trimis la CARITAS Romania suma de 30.000 euro, pentru ajutorarea victimelor inundatiilor anterioare provocate de Dunare.

Avertizare meteorologica: Ploile se intorc in Romania

Acest weekend va fi unul foarte bogat in ploi. Instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania, Oltenia, Muntenia si in zona Carpatilor Orientali si se va manifesta prin averse, descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului ce vor lua aspect de vijelie, se arata intr-o avertizare meteorologica emisa astazi de INMH. Specialistii avertizeaza ca ploile vor avea si caracter torential. In intervalele de pana la 12 ore, cantitatile de apa vor depasi 30 - 40 l/mp si izolat 70 - 80 l/mp. Pe suprafete restranse, cu probabilitate mai mare in sud-vest, sunt posibile cantitati de apa de peste 100 l/mp.

Sute de familii din localitatea doljeana Rast traiesc in patule sau magazii

Peste o mie de sinistrati din localitatea doljeana Rast traiesc in continuare in patule sau magazii, pentru ca locuintele lor au fost distruse de apele Dunarii. Situatia sinistratilor din comuna Rast este departe de a-si gasi o rezolvare, in conditiile in care in tabara amenajata la cativa kilometri de vatra satului mai locuiesc inca in corturi aproximativ o mie de persoane. Un numar aproximativ egal de sinsitrati prefera sa locuiasca in adaposturi improvizate sau chiar in cotetele pasarilor, pentru ca le este greu sa se desparta de ruinele fostelor locuinte. Alte cateva sute de familii au fost adapostite de rude, iar 830 persoane locuiesc in casele proprii care au fost mai putin afectate de inundatii.

Autoritatile au reusit sa asaneze 740 fantani din totalul de 1.050, restul nu au putut fi igienizate din diverse motive (surpare, ridicarea panzei freatice etc.) Populatia se aprovizioneaza cu apa potabila de la doua surse (puturi forate) amplasate in tabara 1 si fantana arteziana care au fost verificate prin probe de laborator, rezultatele acestora fiind conforme cu normele sanitare in vigoare. Cadrele Directiei de Sanatate Publica Dolj au efectuat 1211 vaccinari antitifoidice, 50 vaccinari antihepatitice la copii si 200 vaccinari antidifterotetanice. In zilele urmatoare sunt asteptate sa soseasca in tabara de la Rast primele locuinte modulare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.