Numai cinci milioane de lire sterline au intrat in buzunarele contribuabililor britanici din vanzarea fregatelor, in timp ce grupul BAE a castigat nu mai putin de 270 milioane de lire sterline, scria, ieri, "The Guardian".

In anii 80, Marea Britanie a cheltuit 1,2 miliarde de lire sterline pentru constructia a noua fregate moderne, iar dupa 20 de ani, decomisionarea acestor nave din serviciul Marinei Regale nu a adus contribuabililor britanici decat o suma de cinci milioane lire sterline, in timp ce grupul de aparare BAE a beneficiat de aproximativ 270 milioane de lire sterline.

Din cele noua fregate, una a fost vanduta la fier vechi, doua au fost distruse intr-un exercitiu de tragere la tinta, doua au fost vandute Romaniei intr-un acord controversat, iar restul de patru fregate sunt transferate in prezent catre Chile, la un pret mai mult decat modest.

Ziaristii de la "The Guardian" citeaza cifre guvernamentale care sustin ca vanzarea acestor fregate a adus o suma totala de 277 milioane de lire sterline, dar majoritatea banilor au mers la BAE, care s-a ocupat de reechiparea navelor.