Nepoata senatorului liberal Norica Nicolai, s-a prezentat ieri pentru a doua oara la Parchetul instantei supreme, pentru a viziona caseta si a semna o declaratie in cazul verificarilor legate de un eventual vot dat in locul unui parlamentar. Luni, in cadrul unei intalniri preliminare, procurorii i-au prezentat Ancai Manea Hanes acuzatiile din acest dosar

"Nepoata" s-a prezentat ieri in jurul orei 10,30 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiata in cadrul anchetei privind incidentul din 26 aprilie, din sedinta Senatului, cand ar fi votat in locul unui parlamentar. Tot ieri, Anca Hanes a vizionat impreuna cu procurorii caseta sedintei, pentru a stabili modul in care s-a desfasurat votul.

Verificarile procurorilor au demarat in urma sesizarilor primite de la doua asociatii care au facut plangere impotriva senatoarei Norica Nicolai, solicitand in acest sens Senatului sa comunice daca nepoata Noricai Nicolai a votat in locul vreunui senator si daca a fost sesizata Comisia juridica de numiri, disciplina si imunitati.

Asa cum s-a mai scris, la data de 26 aprilie a.c., Anca Hanes a intrat in sala plenului impreuna cu matusa sa, asezandu-se alaturi de aceasta pe banca, in locul rezervat senatorului liberal Serban Stratila.

La momentul votului pentru o initiativa legislativa, Hanes a putut fi vazuta, si chiar filmata de un reporter al unei televiziuni, in timp ce manevra aparatul de vot al lui Stratila. Interpelata de ziaristi, atat ea cat si ceilalti senatori aflati in sala au negat ca ar fi votat in locul unui parlamentar, desi pe lista de vot aparea numele senatorului Stratila. Cartela i-a fost predata senatorului Teodor Melescanu de catre Anca Hanes, care a observat faptul ca a fost filmata.

Anca Hanes este consilier juridic la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, iar in ziua sedintei din 26 aprilie era invoita oficial, invocand motive personale, insa se afla la Senat, la invitatia senatorul PNL Norica Nicolai.

Surse judiciare ne-au declarat ca fapta Noricai Nicolai s-ar putea incadra la instigare la uzurpare de calitati oficiale, prevazuta de articolul 240 din Codul penal, care stipuleaza ca "folosirea fara drept a unei calitati oficiale, insotita sau urmata de indeplinirea unui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani".

Potrivit articolului 117 al Regulamentului Senatului, la sedintele publice ale Senatului pot asista diplomati, reprezentanti ai presei, precum si alti invitati, pe baza acreditarii sau a invitatiei semnate de secretarul general al Senatului, in conditiile stabilite de Biroul Permanent.

"Cetatenii pot asista la lucrarile Senatului in baza unor permise de acces distribuite la cerere, in ordinea solicitarii de catre cei interesati, in limita locurilor disponibile in spatiul destinat publicului", se arata in alineatul 2 al articolului 117.

Articolul 118 prevede ca senatorii sunt obligati sa fie prezenti la lucrarile Senatului. Prezenta este urmarita de un secretar al Biroului Permanent al Senatului si, dupa caz, de secretarul Comisiei Permanente. Senatorul care nu poate lua parte la sedinta din motive independente de vointa sa anunta Biroul Permanent, mentionand cauzele care il impiedica sa participe.

Potrivit articolului 201, senatorul care a incalcat Regulamentul Senatului nu poate reprezenta Senatul in relatiile interne si externe ale acestuia, pe o perioada de trei luni de la data ramanerii definitive a sanctiunii.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.