Actualul deputat PRM Anca Victoria Mira Marculet Petrescu, cunoscuta ca Anca Petrescu, a primit in perioada 2001-2005 contracte fara licitatie de circa un sfert de milion de euro la Palatul Parlamentului

"Drepturile de autor", contestate

Primul contract dintre Anca House SRL si Parlamentul Romaniei dateaza din decembrie 2001. Institutia publica contracta de la firma deputatei "servicii de arhitectura" si motiva faptul ca nu a organizat o licitatie pentru a proteja drepturile de autor. Valoarea acestui contract era de 1,7 miliade de lei vechi. Conducerea Camerei Deputatilor semna intelegerea comerciala cu firma la care Anca Petrescu era actionar unic pe motiv ca aceasta lucrase in perioada comunista la proiectul Casei Poporului, dorit de fostul dictator Nicolae Ceausescu pentru a-si justifica visurile dictatoriale.

Neorganizarea unei licitatii privind lucrarile la Palatul Parlamentului este, de fapt, ilegala, deoarece atat ORDA, cat si Ordinul Arhitectilor nu sunt de acord cu faptul ca Anca Petrescu ar avea "drept de autor" pe aceasta cladire. Practic, ea era unul dintre angajatii institutului care a realizat proiectul faraonic al lui Ceausescu. Petrescu, ca si alti arhitecti din Comitetul de Realizare a Casei Poporului de la Institutul de Proiectare Carpati, avea drept scop de a face, de fapt, pe plac visurilor megalomanice ale fostului dictator, iar acest lucru nu ii da dreptul sa pretinda ca ar detine "drepturile de autor".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.