Din partea Uniunii Europene, Romania primeste numeroase stegulete, a caror cromatica difera de la o situatie la alta. La capitolul "proprietate intelectuala", tara noastra are in prezent un stegulet galben, care a fost rosu si care trebuie sa devina verde. Intru acest deziderat, s-a semnat ieri un protocol prin care se constituie un Grup de lucru institutionalizat pe probleme de proprietate intelectuala.

Prin semnarea acestui protocol, se va realiza o mai buna comunicare intre institutii, vor creste numarul si intensitatea controalelor menite sa reduca pirateria. Daca in cadrul operatiunii "Gramofonul" au fost vizati internauti "pasionati" de file-sharing si distribuitori de CD-uri cu continut piratat, noul protocol are in vedere problema generala a drepturilor de autor indiferent de domeniul in care apare acest aspect.

CONTROALE

In ceea ce priveste CD-urile si pirateria pe internet, Politia dispune de 110 persoane specializate in combaterea activitatilor privind drepturile de autor, a declarat Valentin Fatuloiu, inspector general al Politiei romane, prezent la eveniment.

"In primele sase luni ale anului au fost descoperite 23 de 'laboratoare>> dedicate inscriptionarii de CD-uri cu continut piratat comparativ cu cele doua astfel de laboratoare descoperite in 2005", a spus Fatuloiu.

Pe de alta parte, conform noii legislatii se pot face investigatii din oficiu si nu mai poate interveni impacarea intre parti, a declarat Gabriela Ghita, Procuror General adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.