Biografia ministrului sanatatii cuprinde un episod controversat. Timp de peste 14 ani, Eugen Nicolaescu a fost unul dintre personajele importante din Ratmil S.A, Regia de Armament creata de Ceausescu pentru vanzarea mai mult sau mai putin legala si traficul de armament spre lumea araba. Surse apropiate serviciilor secrete spun ca, inainte de 1990, Ratmil reprezenta un paravan al afacerilor fostei Securitati.

Aceleasi surse dezvaluie ca si dupa 1990 compania a ramas sub umbrela serviciilor secrete. In mod oficial, Ratmil s-a aflat in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, pana cand a fost comasata cu alte structuri, pierzandu-si urma. Absolvent de ASE in 1982, Nicolaescu a fost angajat imediat la Ministerul Turismului. In 1985, conform biografiei oficiale, a ajuns la Ministerul Comertului, fara a preciza insa in care structura, dar, de fapt fiind vorba de Ratmil. Din 1991, Nicolaescu urca spectaculos scara ierarhiei la Ratmil. Intre 1991 si 1994 este sef Serviciu buget si analize economice. Apoi, in 1994, devine director economic, iar in 1997 ajunge director general. Cariera sa la Ratmil se sfarseste in 1999, cand ajunge secretar general adjunct la Ministerul de Finante.

Sefii Ratmil, deplin conspirati la DIEDupa ce URSS a invadat Cehoslovacia, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis sa creeze o industrie nationala de aparare independenta de Moscova. Fiecare minister important si-a creat departamente militare, coordonate de o Regie de Tehnica Militara, adica tocmai Ratmil. In 1972, dictatorul a decis sa transforme Romania in exportator major de tehnica militara si a creat departamente speciale in principalele ministere.

Printre produsele de baza s-au numarat: un avion de vanatoare construit impreuna cu Iugoslavia; un tanc bazat pe proiectul Leopard (RFG) si Centurion (Anglia); un bombardier bazat pe avionul Fokker-614 (Germania de Vest); doua variante de arme semiautomate bazate pe AK-47 sovietic (calibru 6,72, pentru care se produceau cartuse la Cugir), pe care voia sa le exporte masiv statelor si organizatiilor teroriste din Lumea a Treia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.