Trei persoane au fost date disparute, iar alte 12 din judetele Bistrita-Nasaud, Arad si Maramures au decedat in urma inundatiilor din ultimele zile, a anuntat, ieri, Ministerul Administratiei si Internelor. Totodata, scurgerile de pe versanti, torentii si paraiele au distrus mai multe drumuri judetene si poduri, cateva sute de persoane din judetele Hunedoara si Alba ramand izolate. Pana la ora actuala, autoritatile din localitatile afectate de inundatii nu au reusit sa estimeze valoarea totala a pierderilor, actionandu-se in continuare pentru inlaturarea efectelor produse de viituri.
Echipele de salvare din judetul Bistrita-Nasaud cauta in continuare trei persoane disparute sambata, respectiv Gabriela Curtusan (10 ani), Mirodona Nicolae si Clapa Raveca.

Autoritatile au fost nevoite sa aduca de la Orastie un excavator pentru deblocarea cailor de acces in judet, iar localitatile Sendroaia, Oarvina, Lunca Sateasca si Cireas au ramas izolate. Pentru adapostirea persoanelor evacuate in Ilisua a fost amenajat un centru cu 80 de paturi, insa cei mai multi dintre sinistrati au preferat sa mearga la rude sau sa ramana in casele lor.

In judetul Hunedoara, legatura dintre doua sate, unde sunt peste 120 de gospodarii, a fost rupta din pricina unei ploi torentiale care a durat jumatate de ora. Mai mult, satenii din peste 80 din gospodarii din Lesle sunt si ei izolati, drumul judetean din comuna fiind rupt pe o distanta de cativa kilometri. In aceasta zona, echipele de interventie au actionat sambata si duminica pentru deblocarea drumului.

Alba - sute de gospodarii inundate

Inundatiile au produs pagube insemnate si in sase localitati din judetul Alba, aproape 200 persoane fiind izolate, sute de gospodarii avariate si zeci de strazi acoperite de mal si aluviuni. In municipiul Alba-Iulia au fost infundate retelele de canalizare, iar canalele stradale - colmatate. Viitura a distrus drumul satesc de acces si mai multe podete in comuna Salistea, iar peste 20 de persoane au ramas blocate.

De asemenea, Aiudul a fost inundat pentru a doua oara in numai o saptamana, el fiind cel mai afectat oras din Alba. Aici au fost distruse peste 450 de case sau gospodarii, iar drumul judetean 107M, care face legatura cu localitatea Livezile, e partial blocat. Abia in cursul zilei de ieri, ca urmare a interventiei drumarilor, s-a reusit deschiderea circulatiei doar pe o singura banda.

Campanii de vaccinare a sinistratilor

Traficul se deruleaza cu dificultate si pe mai multe portiuni ale DN 1 acoperite de aluviuni sau inundate. In zonele afectate de precipitatiile abundente se actioneaza cu 75 de mijloace de interventie, respectiv autocamioane, barci cu motor, motopompe, buldozere.

Pe de alta parte, in judetul Bistrita-Nasaud, medicii de la Directia de Sanatate Publica au fost dusi cu elicopterul in zonele izolate pentru a vaccina populatia. Un alt elicopter apartinand Ministerului Administratiei si Internelor a transportat la spital batranii si bolnavii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.