Arhiepiscopul Sucevei si cel al Tomisului pregatesc in tandem transformarea in mitropolii a eparhiilor pe care le conduc, dupa modelul Anania

Cu citeva zile inaintea intrunirii Sfintului Sinod, IPS Teodosie a dat semnalul ca s-a aliat cu IPS Pimen pentru infiintarea a doua noi mitropolii.

Scindarea recenta a Mitropoliei Ardealului la initiativa IPS Bartolomeu Anania, dupa ce scaunul mitropolitan de la Sibiu a fost cistigat de IPS Laurentiu Streza, a reiterat in BOR intentiile mai vechi ale unor ierarhi de a avea si ei propriile mitropolii. Iar ceea ce IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu a reusit in timpul guvernarii PSD, cind existau temeri ca isi doreste functia de mitropolit doar ca pe o trambulina spre cea de patriarh, se pare ca are sanse sa se realizeze acum. Pentru ca intre timp el si-a facut un aliat de nadejde in persoana lui IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care, desi s-a aratat foarte prudent in ultimele declaratii, a pledat pentru infiintarea Episcopiei Radautilor, ca preambul la reactivarea Mitropoliei Bucovinei.

IPS Teodosie: "Port acest dor in suflet"

Semnalul de coalizare a celor doua voci importante din Sfintul Sinod a fost dat in aceasta simbata la Suceava, unde, ca in fiecare an de Sinziene, aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat la hramul Manastirii "Sfintul Ioan cel Nou de la Suceava". IPS Teodosie, ca sucevean si ctitor al unei manastiri in Dorna-Arini, satul lui natal, a fost invitat de IPS Pimen sa celebreze impreuna liturghia. Predica acestuia in fata miilor de participanti a fost de la cap la coada o pledoarie pentru reactivarea Mitropoliei Bucovinei. Implicit insa arhiepiscopul Tomisului si-a pledat si propria cauza. "Au iubit cetatea Sucevei toti voievozii. Si aceasta nu a fost doar cetate de domnitor, a fost cetate de vladica, cu titlul de mitropolie", a spus IPS Teodosie, autodeclarindu-se "fiu al Bucovinei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.