Desi sotia irakianului retinut luni pentru fapte de terorism declarase ca va pleca de bunavoie inapoi acasa, Shaker A. Shaker a ales Egiptul, unde avea drept de sedere.

El a fost expulzat, joi seara, fiind imbarcat in jurul orei 22,30 intr-o cursa a companiei Tarom pe ruta Bucuresti-Amman-Cairo.

Fostul sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, Shaker A. Shaker, a fost retinut luni la Bacau de catre organele Autoritatii pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in urma informatiilor furnizate de ofiterii SRI.

Pentru retinerea irakianului, autoritatile romane au avut nevoie de serviciile Directiei de Politie pentru Interventii Rapide. Potrivit reprezentantilor Biroului judetean Bacau pentru Straini, Shaker s-a opus retinerii si a fost luat cu forta, el refuzand sa comunice cu autoritatile bacauane.
"Aveam informatii ca este o persoana violenta si ca ar putea reactiona, asa ca am apelat la serviciile DPIR. In momentul retinerii s-a opus si l-am luat cu forta in masina pentru a-l aduce la birou. Aici a refuzat sa comunice cu noi, desi am vorbit atat in limba romana, cat si in engleza. El a spus ca va vorbi doar cu superiorii nostri.

In consecinta, a fost escortat la centrul de cazare al strainilor de la Aeroportul Otopeni", a declarat, pentru Mediafax, seful Biroului judetean Bacau pentru Straini, comisarul Dumitru Tambris.

Ofiterii de informatii sustin ca, folosind numele de Chaker Mahmoud, "diplomatul" a primit, in anul 2003, sarcina de a organiza o serie de atentate la obiective occidentale si israeliene din Bucuresti, in cazul atacarii Irakului de catre fortele coalitiei.

Pentru a-si indeplini sarcina, acestuia i-au fost puse la dispozitie "atat planul intocmit in detaliu (descoperit in august 2003 de catre fortele coalitiei in arhiva fostelor servicii de informatii irakiene), cat si armamentul necesar (aruncator de grenade AG 7, descoperit ulterior ascuns in fostul sediu al ambasadei irakiene din Bucuresti)", mai sustine SRI.

In baza informatiilor obtinute, Serviciul Roman de Informatii a propus autoritatilor competente dispunerea masurii de declarare ca persoana indezirabila a celui in cauza pentru o perioada de 15 ani. "Operativitatea si eficienta actiunii sunt datorate relatiilor bune de cooperare dintre Serviciul Roman de Informatii, Autoritatea pentru Straini si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care deruleaza in continuare cercetari potrivit legii", se arata in comunicat.

Suspectat de actiuni de terorism si cu interdictie pentru tara noastra, Shaker A. Shaker a intrat in Romania folosind un pasaport falsificat, dupa ce s-a logodit cu o romanca din Bacau.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.