Concluzia sumbra apartine directorului Institutului de boli infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel. Acesta a aratat ieri, la seminarul "Adevarul despre gripa aviara", ca virusul H5N1 a suferit mutatii, putandu-se transmite de la om la om, iar un vaccin impotriva lui nu exista!

Pericolul declansarii unei pandemii de gripa aviara este astfel urias. La seminarul de ieri, unde a participat si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a mai aratat ca cel putin patru luni sunt necesare pentru producerea unui nou vaccin in cantitati semnificative, care sa protejeze populatia impotriva acestui subtip viral. Cercel a mai sustinut ca virusul aviar se extinde insa cu o repeziciune alarmanta, iar riscurile pentru tara noastra sunt enorme. La inceputul lunii iunie a acestui an, Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) a raportat 225 de cazuri de infectie umana cu H5N1, dintre care, 128 de oameni au murit. Virusul este prezent in 23 de tari si structura lui se modifica rapid, putand infecta si alte specii animale.

Copiii sunt cei mai expusi

Adrian Streinu-Cercel, a tras ieri un semnal de alarma: Romania are nevoie sa creeze urgent o retea sanitara pentru boli infectioase! "Pe langa Institutul «Matei Bals», ar mai fi nevoie de inca noua unitati de profil ca sa facem fata unei pandemii", a declarat Streinu-Cercel. Potrivit medicului, aceste centre ar putea fi organizate la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Targu Mures, Iasi, Cluj, Brasov si Constanta. Cei mai expusi la imbolnavire sunt copiii si tinerii, iar "bombele biologice" pot oricand exploda in zonele rurale sau in preajma unor ferme avicole, unde este concentrata o populatie mare de pasari.

De altfel, Directorul Institutului Cantacuzino, dr. Viorel Alexandrescu a declarat ca Inspectoratul Sanitar de Stat din Ministerul Sanatatii a propus sa fie interzisa cresterea pasarilor si animalelor in orasele cu peste 100.000 de locuitori, iar in celelalte, cresterea animalelor si a pasarilor fiind permisa doar la periferie. Autoritatile afirma ca au totodata un Plan national de interventie in pandemia de gripa, insa acesta este deocamdata vizibil doar pe hartie!

Conform statisticilor, ticaie "bomba aviara"

Pandemiile gripale se produc, potrivit statisticienilor, in medie de trei pana la patru ori in fiecare secol, cand apar noi subtipuri de virus si sunt usor de transmis de la o persoana la alta. In secolul 20, marea pandemie gripala din 1918-1919, numita "Gripa spaniola", a cauzat aproape 50 milioane de decese in intreaga lume. Ea a fost urmata de pandemiile din Asia din ‘57-’58 cand s-au inregistrat un milion de decese si cea din Hong Kong din ‘68 -’69, cand au murit 800.000 de oameni.