SRI mai da o lovitura terorismului international. Propune simpla expulzare a unui irakian care a mai fost dat afara o data din Romania pentru ca planuia atacuri teroriste

Shaker A. Shaker, cetateanul irakian retinut marti seara la Bacau pentru acte de terorism, este de fapt fost diplomat la Ambasada Irakului de la Bucuresti, Mahmoud Chaker. In 2003, alaturi de alti 40 de irakieni, printre care si diplomati, acesta a fost obligat sa paraseasca tara, dupa ce autoritatile au descoperit ca punea la cale atentate teroriste impotriva unor obiective israeliene din Bucuresti.

15 ani, la distanta de Romania

Potrivit SRI, in mai 2006, Mahmoud Chaker a revenit in tara folosindu-se de un pasaport turistic, sub o identitate falsa, Shaker A. Shaker. Luni seara, el a fost retinut de autoritati. "Chaker Mahmoud este in Centrul de Cazare a strainilor luati in custodie publica - Otopeni, din data de 19.06.2006 a.c. De aici va fi expulzat", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvint al Autoritatii Nationale pentru Straini, Lucian Rusu.

La centrul de la Otopeni, irakianul a primit, in noaptea de marti spre miercuri, vizita unui procuror de la Parchetul Curtii de Apel. Acesta l-a instiintat ca a fost declarat indezirabil in Romania pentru o perioada de 15 ani. "Procurorii l-au declarat indezirabil pe cetateanul irakian pentru o perioada de 15 ani", ne-a declarat Viviana Ciuca, purtatorul de cuvint al Parchetului Curtii de Apel. De altfel, soarta irakianului a fost decisa numai de SRI, care s-a ocupat exclusiv de acest caz, de la intrarea lui Chaker Mahmoud in tara, din data de 03.05.2006, de cum acesta a pus piciorul in Aeroportul Otopeni.

Fostul diplomat s-a folosit atunci de un pasaport turistic fals, cu o alta identitate, si de o viza de casatorie. Au fost pe urmele lui opt SRI-sti care l-au urmarit pas cu pas. "A trebuit sa se verifice identitatea lui. Probele erau arhisuficiente, dar trebuia sa ne asiguram ca e vorba despre cel declarat persona non grata in mai 2003, cind s-au gasit asupra sa planul de atac asupra a cinci obiective din Bucuresti si armament. De altfel, anul acesta a fost gasit in Ambasada Irakului un aruncator de grenada. Se stia ca este cel cautat in anul 2003, in acelasi caz, cind a fost arestat Chaker Mahmoud, angajatul ambasadei", n-a declarat Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.