Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) vor cumpara elicoptere in valoare cumulata de 247 milioane euro, cu fonduri asigurate din credite externe si din bugetele anuale ale celor doua institutii, au declarat agentiei surse din MAI

Ministerul va achizitiona aparate in valoare totala de 211 milioane euro, in timp ce SRI se va limita la un lot de elicoptere de 36 milioane euro. Sumele nu includ taxele si comisioanele aferente.

Initial, elicopterele urmau sa fie cumparate doar de catre Ministerul Administratiei si Internelor, dar autoritatile au decis ca procedurile de achizitie sa fie derulate in comun cu Serviciul Roman de Informatii, afirma sursele citate.

SRI isi motiveaza intentia de achizitionare a elicopterelor prin incercarea de a-si imbunatati "performantele in combaterea fenomenului de terorism international".

Cele doua institutii vor constitui o asociatie contractanta si vor organiza in comun procedurile de achizitie a aparatelor, conform prevederilor legale privind achizitiile publice de produse si servicii pentru apararea nationala, ordinea publica, siguranta si securitatea nationala, au precizat sursele.

Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala isi va desemna reprezentanti in comisiile de evaluare a ofertelor si de negociere a contractelor.
Prima institutie de stat care s-a aratat interesata sa cumpere elicoptere a fost Ministerul Administratiei si Internelor, care a si elaborat in acest sens mai multe proiecte de hotarare, acte normative care nu au mai fost insa aprobate de Guvern.

MAI isi justifica intentia de achizitionare a aparatelor prin gradul de vechime in exploatare de peste zece ani a 8 dintre cele 12 elicoptere aflate in dotare. Aparatele sunt folosite la activitati precum patrulare aeriana, supravegherea zonelor de frontiera, interventie la incendii sau inundatii, misiuni cu caracter umanitar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.