Cel mai longeviv cantaret roman, "trubadurul fara varsta" a parasit pentru totdeauna scena in ropotele de aplauze ale fanilor care l-au condus pe ultimul drum. Peste o mie de oameni au venit, ieri, la cimitirul Bellu din Capitala, pentru a-i aduce un ultim omagiu parintelui muzicii de petrecere, asteptand, in pofida caldurii toride, aproape trei ore pe aleile cimitirului, capela in care s-a tinut slujba fiind neincapatoare.

Slujba religioasa, care a inceput in jurul orei 12.00, a durat aproximativ o ora, timp in care sute de oameni s-au perindat prin capela, aducand flori si lumanari. Printre acestia s-au numarat si mai multi artisti, precum Alexandru Arsinel, Ion Laceanu, Cornelia Catanga si sotul ei, Aurel Padureanu.

Uitand parca unde se afla, unii dintre cei prezenti nu au pierdut ocazia pentru a da declaratii presei despre propria lor cariera sau pentru a imparti zambete prin multime si autografe - culmea ! - pe pliantele cu biografia artistului, care a trecut in nefiinta duminica, la varsta de 91 de ani. In multime s-au aflat si cativa deputati, unul dintre acestia afirmand ca a cerut, ieri, la amiaza, un moment de reculegere in Parlament, pentru a marca stingerea din viata a lui Gica Petrescu.

Inainte ca trupul neinsufletit al maestrului sa fie scos din capela, prin multime au defilat militari cu zeci de coroane de flori, trimise de diverse institutii ale statului, de companii cu care acesta a lucrat de-a lungul vietii, dar si de oameni obisnuiti care l-au admirat. Sicriul cu trupul neinsufletit a fost scos din capela la ora 13.00, in sunetul fanfarei, fiind intampinat de multime cu ropote de aplauze, flori si lacrimi.

Inainte de inmormantare, fanfara militara a cantat imnul Romaniei si s-au tras salve de arma in aer. "Nu va mai fi altul ca el. A fost un om mare", au fost cuvintele care s-au facut auzite din multime, majoritatea celor care deplangeau plecarea cantaretului din aceasta lume fiind trecuti de prima tinerete. Altii, incercand sa se apere de soarele torid, s-au retras la umbra copacilor de pe alei sau sub umbrelele de ploaie, ajungand, in cele din urma, sa discute despre boli, viata si moarte, despre existenta efemera.

Cei mai multi au ramas si dupa ceremonia inmormantarii care a luat sfarsit in jurul orei 14.00, unii asteptand sa depuna flori pe mormant, altii pentru a depana amintiri legate de artist. "Interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III"- pentru a aminti premiul decernat, in 2001, de Radiodifuziune maestrului Gica Petrescu - si-a implinit pe pamant tot ce-si putea dori un artist intr-o cariera de peste 70 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.