La primul sau discurs in parlament, presedintele a cerut ieri iesirea din mediocritate a institutiilor statului

Inainte de integrarea in UE, Guvernul si institutiile statului trebuie sa se reformeze profund. Educatia si Sanatatea - prioritati ale Romaniei.

Presedintele Traian Basescu s-a folosit de prerogativa sa constitutionala si a adresat ieri un mesaj in fata Parlamentului. A fost un mesaj de avertisment asupra riscurilor integrarii europene, cu unele atacuri dure la adresa Guvernului, folosind pe alocuri tonuri populiste. Traian Basescu a atacat in mod direct guvernul Tariceanu pentru ineficienta sa in unele domenii de activitate, dar si pentru refuzul sau de a se restructura. Basescu a spus ca este "cel putin greu de inteles" pozitia unor politicieni vizavi de restructurare. Seful statului a lansat aici o noua sintagma care poate face cariera - "mediocritatea functionala a institutiilor statului".

"Scoaterea din mediocritatea functionala a institutiilor statului poate fi raspunsul corect al Romaniei la intrebarea pe care azi multi europeni si-o pun cu privire la Romania", a spus Basescu, care a vorbit si despre mari deficiente in administrarea statului. "Trebuie avuta in vedere o rationalizare institutionala, pornind de la regindirea per ansamblu a rolului, responsabilitatilor si numarului de institutii, mai ales la nivel central. Exista multe paralelisme". Vorbind despre "profunda reformare a institutiilor", presedintele a spus ca aceasta trebuie sa fie prioritatea numarul 1 a Guvernului "de acum si pina in decembrie". Basescu a propus Guvernului sa inceapa sa contracteze de pe pietele financiare imprumuturi de 30 de miliarde de euro, bani care sa dubleze sumele pe care Uniunea Europeana le va acorda in anii imediat urmatori.

Sanatatea, Educatia si Justitia - prioritati

"A nu finanta Educatia si Sanatatea inseamna a condamna Romania", a spus ieri Traian Basescu, care a decretat ca cele doua domenii trebuie sa devina prioritati nationale. Seful statului a vorbit pe larg despre cele doua domenii, adesea in aplauzele parlamentarilor. Basescu a avertizat ca rata de abandon scolar este de 1,5% si este una dintre cele mai ridicate din Europa, ca 86,6% dintre cadrele didactice din mediul rural nu au calificarea necesara, ca "discrepantele dintre mediul rural si cel urban tind sa se adinceasca". Basescu a mai avertizat ca, potrivit unor analize, "Romania nu are nici o institutie de invatamint superior in primele 500 de institutii de invatamint din lume".

A urmat imediat si critica: "Este greu de inteles reticenta Guvernului de a aloca 5% din PIB cu tendinta de a ajunge la 6% pentru Educatie si cercetare anul acesta", a spus Traian Basescu. Apoi, seful statului a vorbit despre Sanatate, despre "ineficienta sistemului de sanatate". In opinia lui Basescu, "reforma Sanatatii este in momentul de fata, alaturi de reforma din Educatie si cea din Justitie, cea mai necesara reforma din societatea romaneasca".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.