Controalele facute de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara dupa declansarea celui de-al doilea val de gripa aviara arata ca circa 30% din ferme nu indeplinesc conditiile de biosecuritate. In urma celor peste 47.000 de controale au fost aplicate amenzi de peste 10 miliarde lei, iar unele unitati au fost inchise sau li s-a suspendat activitatea. Cele mai mari probleme, spune presedintele ANSV, Marian Avram, nu sunt la nivelul fermelor mari, ci la nivelul fermelor mici, care apar, dau un tun si apoi dispar peste noapte.

Probleme mari pune si numarul mare al gospodariilor individuale, 3,5 milioane, ceea ce face practic imposibil ca un medic veterinar sa poata monitoriza zi si noapte animalele din gospodarie. Legea spune ca principala responsabilitate in cazul aparitiei unei boli revine proprietarului animalelor, care trebuie sa duca animalul la medic si sa anunte aparitia bolii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.