Municipalitatea bucuresteana va construi o noua magistrala de metrou, care va realiza legatura dintre Gara de Nord si Aeroportul International "Henri Coanda", proiect pentru care edilii Capitalei sunt dispusi sa aloce aproape un miliard de euro, potrivit unei hotarari adoptate de consilierii municipali. Potrivit proiectului, lucrarile vor incepe anul viitor si vor dura aproape sapte ani.

Actul normativ, aprobat de legislativul local face referire la indicatorii tehnico-economici pentru linia de metrou care va realiza legatura dintre Gara de Nord si Aeroportul International "Henri Coanda". "Municipalitatea poate sa realizeze acest proiect. Orasul se dezvolta dupa necesitatile sale, iar o legatura rapida intre cea mai mare gara si aeroportul inernational este vitala", a precizat primarul general, Adriean Videanu.

Proiectul liniei de metrou Gara de Nord - 1 Mai - Otopeni presupune realizarea unei legaturi rapide intre aeroportul "Henri Coanda" si Bucuresti. Traseul metroului va fi numai subteran (in proiectul initial erau prevazute portiuni supraterane), distanta urmand sa fie parcursa in maxim 25 de minute. Realizarea acestui tronson va permite legaturi cu puncte importante din nordul orasului, relatiile est-nord sau sud-nord urmand sa devina mult mai rapide, a explicat primarul Capitalei.

Noua magistrala de metrou Gara de Nord - 1 Mai - Otopeni va avea 13,9 kilometri si 14 statii. Potrivit proiectului, lucrarile vor incepe anul viitor si vor dura aproape sapte ani. Videanu a afirmat ca municipalitatea are deja sursa de finantare a acestui proiect, a carui valoare a fost estimata la peste 900 de milioane de euro (inclusiv TVA).

"Acest proiect este gandit pe o finantare data de Guvernul japonez, un yen-credit. Yen-creditul este la ora actuala cel mai ieftin credit guvernamental, cea mai ieftina solutie de finantare din lume. Creditul are o maturitate foarte mare, de 40 de ani, cu zece ani perioada de gratie, atat pentru dobanda cat si pentru principal, iar dobanda este 0,75%", a precizat Videanu. Investitia este garantata de stat, potrivit primarului general, negocierile cu Guvernul japonez urmand sa inceapa luna viitoare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.