Firma BAE Systems Limited si Barry George apar in documentele oficiale ale Casei Regale ca fiind unii dintre sponsorii Fundatiei „Principesa Margareta“ din Romnia. Fregatele cumparate prin intermediul „sponsorilor“ poarta numele strabunicilor principesei

Legaturile Casei Regale cu firma britanica sunt mai vechi, prima dintre intalniri petrecandu-se la Londra, in martie 2003, cand Principele Radu de Hohenzollern a avut o intrevedere cu vicepresedintele BAE Systems.

Un alt contact al Casei Regale cu emisarii BAE a avut loc in septembrie 2004, cand Principele radu l-a primit la Palatul Elisabeta pe Leitch David Kerr, reprezentantul filialei din Romania a companiei BAE Systems.

Principele Radu a indeplinit, pe vremea guvernarii PSD, functia de reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, calitate din care a reprezentat Romania in strainatate.

Seful Casei Regale, Andrew Popper, recunoaste legaturile cu BAE Systems, dar spune ca, legat de afacerea fregatelor, nu este abilitat sa confirme daca reprezentantii Familiei Regale au facut lobby pe langa statul roman.

Britanicii de la compania BAE Systems, care a livrat Romaniei cele doua fregate in schimbul sumei de 116 milioane de lire sterline, au avut numeroase contacte cu membrii Casei Regale a Romaniei, atat in Marea Britanie, cat si la Bucuresti. Societatea, implicata intr-un scandal international legat de un comision ilicit in valoare de 7 milioane de lire sterline care ar fi fost dat pentru incheierea contractului de off-set cu Guvernul Romaniei, este sponsorul Fundatiei 'Principesa Margareta>> din Romania, alaturi de sotii Barry si Georgiana George, implicati de asemenea in scandalul spagii pentru fregate.

Relatia cu BAE, intretinuta de Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, este una de durata. Intalnirile dintre parti au avut loc atat inainte de semnarea contractului de achizitie a celor doua fregate, in anul 2002, cat si in 2003 si 2004, cu putin timp inainte ca Executivul condus de Adrian Nastase sa emita hotararea de Guvern prin care i s-a acordat firmei BAE Systems contracte cu statul roman, prin Romtehnica, pana in anul 2019.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.