Proiectul de rezolutie al Consiliului European prevede 2007 ca data de aderare pentru Romania, in conditiile impuse de Raportul Comisiei din mai

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu se duc la summitul european ce incepe astazi la Bruxelles cu doua obiective majore: concluziile Consiliului European trebuie sa contina o formulare clara a datei de 1 ianuarie 2007 ca moment al aderarii la UE, dar si un apel catre statele membre pentru a ratifica in timp util Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei.

Felicitari sub presiune

Proiectul de rezolutie finala a Consiliului European, consultat ieri de "Cotidianul", arata ca telurile romanesti sint deja atinse: "Obiectivul comun al Uniunii il reprezinta primirea Romaniei si Bulgariei in ianuarie 2007 ca membri ai Uniunii, daca sint pregatite. Consiliul European ramine convins ca, daca exista vointa politica necesara, ambele tari pot depasi lipsurile mentionate astfel incit sa obtina data de aderare prevazuta de 1 ianuarie 2007".

De asemenea, Consiliul European "incurajeaza statele membre sa finalizeze la timp ratificarea Tratatului de aderare." Proiectul de rezolutie pastreaza tonul precaut pe care l-a adoptat si Comisia Europeana in Raportul din mai: pe de-o parte felicita guvernele celor doua tari pentru rezultatele obtinute, pe de alta le cere sa isi inteteasca eforturile pentru a redresa problemele pina la Raportul din toamna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.