Procurorul-sef al sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, a afirmat ieri ca pana in prezent nu sunt probe ca ar fi existat teroristi care sa atace populatia in timpul Revolutiei din 1989

"Nu exista probe din care sa rezulte ca Romania a fost atacata de o alta tara", a mai declarat Dan Voinea, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. El considera ca evenimentele din decembrie 1989 reprezinta o diversiune si ca in spatele crimelor de la revolutie stau oameni, pe care isi propune sa ii identifice. Dan Voinea a informat ca sunt foarte multe persoane puse sub invinuire in acest dosar, insa a refuzat sa le faca publice numele.

Dosarul Revolutiei este cauza dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990, in dosarul revolutiei problema este ca la vremea respectiva nu s-au facut cercetarile cuvenite pentru cauze de omor si tentativa de omor.Dan Voinea a facut aceste afirmatii cu ocazia intrevederii avute cu liderii mai multor asociatii care reprezinta interesele revolutionarilor si ale victimelor mineriadelor. Printre aceste asociatii se numara Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania, Asociatia "21 Decembrie 1989" si Asociatia Libertatea Bucuresti.

Victimele mineriadelor vor judecarea de urgenta a vinovatilor

Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania, Viorel Ene, a cerut ieri sa se faca dreptate in dosarele mineriadelor. El a spus ca asteapta de mai bine de 16 ani solutionarea plangerii facute impotriva a peste 36 de persoane considerate vinovate de dramele petrecute in zilele de 13-15 iunie 1990, aceasta lista initiala a acuzatilor fiind de fapt mult mai mare. Mai este nemultumit si de faptul ca sesizarea pe care a facut-o catre Comisia Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg in iulie 2002 a ramas si aceasta fara raspuns din partea autoritatilor europene.

Din datele oficiale la mineriadele din 13-15 iunie 1990 exista 746 raniti, un mort prin infarct, dar presedintele victimelor mineriadelor sustine ca detine documente ca ar fi peste 100 de oameni ucisi in acea perioada si inmormantati la cimitirul Straulesti II si arsi la Crematoriul.

Reprezentantul victimelor mineriadelor nu a evitat sa reafirme nici de aceasta data ca cea mai mare suparare este ca Ion Iliescu nu a dat nici in prezent declaratie de invinuit in dosarele mineriadelor. Viorel Ene a sustinut ca detine date conform carora in perioada 15-18 iunie 1990 au fost cazati, echipati si hraniti 1.000 de mineri la doua unitati militare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.