Mult asteptata concluzie a comisiei care a anchetat cauzele ce au declansat epidemia aviara era previzibila: "Originea infectiei cu virusul gripei aviare pe Platforma Avicola Codlea are ca punct de plecare ferma de curcani Dealul Frumos SC PATIPROD SRL Codlea, iar contaminarea a fost din mediul exterior din care nu se pot exclude pasarile salbatice".
Concluziile comisiei de ancheta coincid cu cele rezultate din investigatiile Jurnalului National pana la un punct: originea infectiei. Considerand ca este greu sa te pronunti, inca, asupra cauzelor ce au declansat infectia, ipoteza "pasarilor salbatice" este destul de subreda. In primul rand, trebuie spus ca Brasovul se afla in zona 4 de risc, cu alte cuvinte riscul infestarii prin intermediul pasarilor salbatice fiind aproape zero.

De altfel, chiar autoritatile au dat aceste asigurari, vizavi de zona Brasov, inca din decembrie anul trecut. Mai mult, intr-o Nota a Comandamentului Central Antiepizootic, in acelasi context se mentiona ca nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei gripei aviare in urma importurilor de pasari. Mai mult decat atat, teoria pasarilor migratoare este contrazisa chiar de situatia din teren, inainte ca epidemia sa fie declansata. Reprezentantii DSVSA Brasov ne-au marturisit ca s-au facut peste 70 de teste asupra unor pasari salbatice gasite moarte in judet, toate testele iesind negative. Cu toate acestea, concluzia comisiei de ancheta nu poate "exclude pasarile salbatice". Ciudat!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.