In raportul Comisiei Europene, tara noastra este acuzata ca a pus la dispozitia americanilor centre secrete de detentie

Senatorul elvetian Dick Marty, seful comisiei de ancheta asupra "scandalului CIA" din cadrul Consiliului Europei, a acuzat Romånia, ieri, ca a gazduit centre secrete de detentie ale agentiei americane de informatii. Raportorul CE a precizat ca 14 guverne europene au cooperat cu CIA, insa cele mai dure critici s-au indreptat spre Romånia si Polonia, state est-europene care sprijina fara rezerve politica de securitate a Statelor Unite.

In raportul pe care l-a intocmit dupa sapte luni de investigatii, Marty sustine ca "Romånia intruneste toate caracteristicile unei tari de tranzit sau de destinatie a detinutilor". El a recunoscut insa ca nu detine dovezi clare. Documentul face referire la un avion al CIA, care a facut o escala la Timisoara. "Ipoteza cea mai probabila este ca scopul cursei a fost transportarea unuia sau a mai multor detinuti de la Kabul in Romånia", precizeaza raportul.

Imediat dupa declansarea scandalului "Inchisorilor secrete CIA", autoritatile din Romånia au negat existenta centrelor de detentie. In raportul sau, Dick Marty sustine ca romånii nu au colaborat pentru aflarea adevarului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.