De cateva saptamani, cele peste 120 de focare de gripa aviara existente in judete precum Arges, Bacau, Brasov, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Neamt, Prahova, Sibiu, Valcea, Vrancea etc. nu mai reprezinta doar cazuri izolate in sate si comune uitate de lume. Acestea s-au extins de la marile ferme la micile gospodarii private din orase. Daca pe 23 martie a.c. primarul general Adriean Videanu anunta ca "in Capitala nu exista suspiciune de gripa aviara, dar se continua monitorizarea si masurile preventive", acum, periferiile din cinci sectoare sunt la un pas sa intre in carantina de gradul I. Nu ar trebuie sa mire pe nimeni daca in urmatoarele zile ar fi confirmate cazuri de gripa aviara la numai cateva case de cladirea Guvernului sau chiar la gardul Palatului Parlamentului...

In centrul Capitalei exista cateva zone unde ar putea exploda nu doar gripa aviara, ci si alte epidemii de boli precum hepatita, scabia, tuberculoza si malaria. Este vorba de cartierele de case, nationalizate sau proprietate privata, in curtile carora exista adevarate gospodarii de tip rural, scaldate in saracie si mizerie. Multe dintre ele arata chiar mai rau decat cele de la tara... Spre surprinderea autoritatilor si spre groaza vecinilor, foarte multi bucuresteni cresc pasari, porci, oi si alte oratanii comestibile.

Pentru a vedea care este situatia in teren, am strabatut trei cartiere centrale care s-ar putea transforma oricand in focare de infectie cu gripa aviara. De cand s-a anuntat ca virusul aviar a fost confirmata la periferiile Capitalei, proprietarii micilor gospodarii nici nu mai recunosc ca detin vreo vietate prin curte. Ca sa nu fie luati la ochi de inspectorii de la Control Sanitar-Veterinar din primarie, multi au mutat cotetele gainilor de la gardul care da in strada, la gardul care da la vecini. Altii, de frica ca ar putea fi reclamati, isi ascund pasarile prin hambare sau sub prelata peticita ramasa de la Dacia bunicului.

Aviara la portile Guvernului

Zona delimitata de Piata Garii de Nord, Piata Victorie si Piata Romana reprezinta un amestec la moda de urban si rural. Vilele de lux, cu gazon, pitici colorati, arteziene luminate si limuzine in curte se invecineaza cu gospodarii sarace care nu cresc in curte decat gaini, gunoaie si pomi fructiferi salbatici. In spatele fatadelor darapanate, cele cateva sute de gospodarii, inghesuite pe stradutele dintre Calea Grivitei si Strada Buzesti, ascund zeci de familii care traiesc de pe o zi pe alta intr-o saracie lucie. Unii nici nu isi mai amintesc cand au taiat gatul ultimei rate din batatura, dar altii inca privesc cu jind la puii de gaina albi, ingrasati pentru zile negre.

Ne-am oprit pe strada Semicercului, la numarul 10, unde, printre crapaturile gardului blindat cu tabla, se vedeau cateva pasari prinse intr-un tarc din plasa de sarma. Cand am batut in poarta, chiar si gainile s-au oprit din cotcodacit de teama unui control. Dupa cateva minute bune, o doamna cu parul alb iese nedumerita la poarta: "Da, avem pasari, dar sunt vaccinate. Le vaccinam o data pe an... Avem si acte! Au venit si doi inspectori de la primaria sectorului 1, au veficat actele si ne-au spus sa dezinfectam curtea. Nu am avut probleme, pasarile noastre sunt sanatoase si le ingrijim". Alti proprietari de gospodarii, in care am mai observat mici cotete de pasari, au avut reactii impartite: "Cred ca glumiti! Avem gaini, dar ce sa caute la mine in curte gripa aviara... Nu a venit nimeni de la primarie, dar de ce sa vina daca nu ne-a murit nici o pasare!?" sau "Suntem destul de speriati, dar nici nu mai stim ce sa facem cu pasarile... Nu le putem omori daca sunt sanatoase! A venit cineva de la primarie si ne-a spus sa sunam la un numar de telefon daca moare vreuna..."

Focarul de la "Kilometrul Zero"

O alta zona centrala unde ar putea izbucni un focar de gripa aviara este cartierul de case de pe Calea Calarasilor, care se intinde intre Piata Unirii si Piata Muncii. Cele mai insalubre gospodarii se gasesc spre Hala Traian si in imprejurimile rau famate unde locuiesc sute de familii de rromi. Aici am mers aproape din casa in casa. Unii spuneau ca au gaini, dar nu a venit nimeni de la primarie sa-i avertizeze sau sa le dezinfecteze in vreun fel curtea.

Altii ne indrumau catre vecinii lor care au pasari, dar pe care le tin ascunse de teama ca cineva va veni sa le omoare: "Eu nu am, dar va arat eu unul care are... Poate ne umple naiba de gripa aviara!" Am mers la casa respectiva, dar in curte nu se vedeau nici vrabii. Intr-un final, iese proprietarul pe care il deranjasem de la pictat. Usor intimidat, acesta ne raspunde: "Da, am doua gainuse si doi cocosei, dar nimic la mult... Le tin asa ca sa am si eu ceva viu in curte, dar nu cresc pasari ca sa le mananc! A venit cineva de la primarie, dar ce pericol poate sa vina de la mine!?" Pe unde am mai intrebat, oamenii raspundeau fie in gluma sau plictisiti, fie crispati ca la interogatoriu, fie agresiv: "Noi nu avem pasari! De unde bani sa le cresti!? Poate cei de vizavi, dar nu stiu... Nu pot sa va spun unde anume pentru ca ma cert cu lumea. Nu am auzit sa fi murit vreo pasare pe aici... N-a venit nimeni de la primarie sa ne spuna nimic!"

Parlamentul, vecin cu gripa aviara

Ultimul cartier bucurestean de "gospodarii rurale" pe care l-am vizitat a fost cel de poalele Casei Poporului. La doi pasi de Palatul Parlamentului, casele de pe strada 11 Iunie si cele din zona George Cosbuc, care au scapat nedemolate in urma cu 15 ani, ar putea deveni oricand focare de gripa aviara. Imobilele lasate in paragina, curtile neingrijite si gunoaiele intalnite la tot pasul au facut ca in sectorul 5 sa fie depistat al treilea posibil focar de gripa aviara din Capitala. Acum nu mai este decat o chestiune de zile pana cand vor fi raportate primele decese suspecte la pasarile din gospodariile private aflate in vecinatatea Parlamentului.

Cei cu care am vorbit spun a venit cineva de la primarie sa dea cu o substanta dezinfectanta, dar proprietarii care au pasari au refuzat de teama sa nu le otraveasca celelalte animale. O doamna ne-a marturisit: "Eu nu mai am demult pasari in curte si i-am rugat pe cei de la primarie sa ma ocoleasca pentru ca am pisici...

Le-am promis ca o sa dau eu cu var pe la colturile casei". In multe gospodarii am observat pasari lasate libere prin curte, iar proprietarii nu pareau ca se tem de ceva. La fel se comportau si cainii inchisi in tarcuri... ca sa nu manance pasarile!

Primariile au si uitat de gripa aviara...

Pentru ca birourile de presa nu se grabesc sa raspunda la intrebari mai repede de 30 de zile (conform legii!), am decis sa vizitam paginile de internet ale primariilor de sector si sa cautam ultimele recomandari si avertizari legate de evolutia gripei aviare aflata la un pas sa bage toata Capitala in carantina.

Primaria Capitalei. Ultimul comunicat despre gripa aviara publicat pe internet de primarul Capitalei, Adriean Videanu, dateaza din 21 mai a.c., atunci cand s-a confirmat primul focar in sectorul 2 si s-a dispus carantina umana (?!). De atunci au aparut suspiciuni de focare in alte 4 sectoare, insa Primarul general a dat doar "dispozitii generale" si a lasat totul in seama primariilor de sector...

Sector 1. Pe pagina de internet a Primariei Sectorului 1 gasim trei comunicate, ultimul care anunta suspiciune de gripa aviara in cartierul Straulesti, fiind mai vechi de o saptamana. In esenta, primarul Chiliman anunta ca se continua masurile de deratizare in cele 408 gospodarii ale cetatenilor care detin 8.769 de pasari, din care: gaini 3.580, gaste si rate 1.271, porumbei 366 si prepelite 3.580.

Sector 2. Daca vrei sa cauti ceva legat de focarul de gripa aviara nu vei gasi nimic pe pagina electronica a Primariei Sectorului 2. In schimb, afli multe alte lucruri cu impact social major: "Calatorie in masina timpului", Vizita presedintelui Republicii Azerbaidjan, "Pescuiesti mult, mananci mult, pescuiesti putin, mananci ce ai pescuit !"

Sector 3. Cu toate ca virusul gripei aviare nu a fost semnalat, inca, in sectorul 3, pe pagina de internet a primarie gasim patru comunicate referitoare la gripa aviara, ultimul datand din 25 mai a.c. Din acestea reiese ca primarul Negoita a dispus cateva masuri de prevenire a aparitiei gripei aviare, in special in cele cinci zone cu gospodarii unde se cresc pasari: avertizarea celor peste 300 de detinatori de pasari, stropirea carosabilului cu substanta cu efect bactericid si virulicid consacrat, alocarea liniei telefonice non-stop 9854 de la Dispeceratul Primariei Sectorului 3, campania de informare a cetatenilor cu privire la masurile ce se impun pentru limitarea raspandirii si aparitiei de noi focare de gripa aviara. "Nerespectarea masurilor de prevenire se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 5.000 RON."

Sectorul 4 este la un pas de carantina, iar pe pagina de internet a primariei, la sectiunea "De ultima ora..." gasim: Lista investitiilor propuse si aprobate, Detalii concursuri organizate de PS4, Garaje cu placute de inmatriculare, Unirea Principatelor Romane etc. Explicatia este undeva in josul paginii: "Ultima actualizare: 25.04.2006"

Sector 5. Ca de obicei, pe pagina de internet a Primariei sectorului 5 nu gasesti nimic care sa te informeze la zi despre activitatile alesilor locali. Cel care administreaza "INFOchioscul" virtual ori este platit degeaba, ori cei din primarie sunt timizi sau, pur si simplu, nu fac nimic... cu care sa se laude in sensul masurilor de prevenire! Ca dovada, la sectiunea "Cautare" in Informatii publice, gasim: 0 rezultat(e) gasite pentru "gripa aviara". Nici o avertizare sau macar vreo recomandare, in atentia micilor gospodarii particulare in care se cresc pasari, gard in gard cu Parlamentul Romaniei... Reamintim ca, in data de 22 martie a.c., primarul Marian Vanghelie a fost amendat de Primaria Capitalei cu 30 de milioane lei vechi, ca urmare a neconstituirii comandamentului antiepizootic la nivelul acestui sector. Pentru durerile in cot se recomanda repaos intre mandate...

Sector 6. Ultimul din cele doua comunicate publicate "candva" pe internet de Primaria Sectorului 6 informeaza populatia ca rezultatele testelor de laborator infirma prezenta virusului gripei aviare pe teritoriul acestui sector. Cu toate acestea: "Locuitorii care au pasari moarte sau bolnave in gospodarii, trebuie sa sesizeze Directia Sanitar-Veterinara a Municipiului Bucuresti, tel. 348.05.65. Primarul Cristian Poteras mentine apelul adresat locuitorilor Sectorului 6 de a da dovada de seriozitate apeland la echipele de interventie numai in cazul in care gasesc pasari moarte pe strada, in parcuri sau in alte zone ale domeniului pu-blic". Mai aflam ca au fost "10 cisterne care au imprastiat ("candva" n.r.) pe marile artere, pe strazile secundare, trotuare si in piete aproximativ 120.000 litri de substanta dezinfectanta tip Aldezin" (folosita impotriva virusului H5N1 si a hepatitei).

Concluzie. Primarii din sectoarele Capitalei fie nu vor sa raspandeasca panica artificiala in randul cetatenilor, fie sunt depasiti de situatie, fie gripa aviara nu prezinta potential electoral pentru viitoarele alegeri... Cert este ca numarul focarelor din tara este in continua crestere, iar pasarile crescute in buricul Bucurestiului, chiar daca au mot, cu siguranta nu sunt imune la virusul aviar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.