Faptele de care este acuzat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in cazul BID se prescriu astfel: una in decembrie 2006, cealalta in ianuarie 2007.

Sorin Ovidiu VIntu ar putea scapa de cele doua fapte pentru care este acuzat in dosarul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, deoarece acestea se prescriu in cel mult opt luni, iar procesul se afla abia la judecatorie, unde a fost trimis spre rejudecare de Tribunalul Bucuresti. Practic, SOV este judecat, din nou, de Judecatoria Sectorului 1 pentru uz de fals - fapta comisa in iunie 1999 - si pentru fals in declaratii - fapta ce a fost comisa in august acelasi an.

Prescriptia speciala

Conform Codului penal, termenul de prescriptie este de cinci ani in cazul faptelor pentru care este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 5 ani. In cazul acuzatiilor aduse lui SOV, legea prevede o pedeapsa de pina la 2 ani de inchisoare, pentru uz de fals, si alti 2 ani pentru fals in declaratii. Prescriptia se socoteste de la data comiterii faptei, de la data intreruperii faptei in cazul infractiunilor continue sau a ultimei fapte savirsite in cazul infractiunilor continuate.

In cazul Vintu insa intervine prescriptia speciala, "ce inlatura raspunderea penala oricite intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in Cod este depasit cu jumatate". Conform calculelor facute de judecatori, perioada de prescriptie speciala rezulta din insumarea celor cinci ani prevazuti de prescriptia simpla, la care se adauga inca doi ani si jumatate prevazuti de prescriptia speciala, adica sapte ani si sase luni. Astfel, prima fapta se prescrie in decembrie 2006, iar cea de a doua, in februarie 2007.

Intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca nu vrea sa scape de acest proces prin prescrierea faptelor, intrucit prefera sa obtina o sentinta de achitare.

Amendat pentru "rea-credinta"

Pe 25 mai, magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au aminat judecarea dosarului privind constituirea BID pentru 7 iunie, dupa ce au constatat ca dosarul se afla la Tribunalul Bucuresti, in vederea solutionarii unei exceptii de neconstitutionalitate invocate, prin avocat, de catre Sorin Ovidiu Vintu.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.