Drumul National 2 Bucuresti - Urziceni este, de ieri, impanzit de camere video. Tehnica performanta de supraveghere a traficului va fi aplicata, de saptamana viitoare, si pe autostrada Soarelui.

Asadar, nu mai exista nici o sansa ca soferii sa apese la maximum pedala de acceleratie, grabindu-se sa ajunga la mare.

Dupa ce supravegherea video a reprezentat un real succes pe DN 1, de ieri, si judetul Ialomita a intrat in posesia unei aparaturi moderne de depistare a soferilor care incalca legea, in valoare de aproximativ un milion de euro. Proiectul "Pro Sigur" a fost lansat la sediul Inspectoratului de Politie al Judetelui (IPJ) Ialomita, in prezenta, sefului IGPR, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, si urmareste reducerea cu 30% a accidentelor grave de circulatie.

Potrivit conducerii IGPR, noul sistem pus la punct in judetul Ialomita reprezinta cea mai completa metoda de supraveghere video a vitezei de deplasare a autoturismelor, dar si respectarea de catre conducatorii auto a culorii semafoarelor electrice.

102 camere video vor fi puse in functiune pana in luna septembrie, de catre compania UTI, ieri primind unda "verde" cateva aparate amplasate in orasul Slobozia, dar si in localitatea Cosereni. Pana la sfarsitul verii vor fi instalate aparatele si in celelalte 20 de puncte, identificate de politisti ca fiind cu cel mai mare risc de acidente.

Daca totul va functiona bine, exista planuri pentru astfel de sisteme de monitorizare in alte sase judete si municipiul Bucuresti, inclusiv pe autostrada Soarelui. Directia Politiei Rutiere, in colaborare cu Academia Internationala pentru Siguranta Rutiera Romana, a anuntat, ieri, ca cele 102 camere de supraveghere vor functiona pe ruta Bucuresti - Urziceni - Slobozia - Tandarei - Giurgeni.

Dispeceratul unde se vad toate abaterile savarsite pe traseu a fost amplasat la Slobozia. Nici sectorul de drum Sinesti - Giurgeni, acolo unde accidentele grave se tin lant, nu putea scapa de monitorizare. La 9 martie a.c., in aceasta zona, cantareata Laura Stoica si logodnicul ei, au murit pe loc, dupa ce o Dacie Papuc a lovit cu viteza masina in care se aflau.

Urmeaza autostrada Soarelui

Politistii spun ca pe langa aceste camere video, in paralel, vor fi montate si trepiede cu sisteme de supraveghere, iar autoturismele Logan, intrate de curand in dotarea politiilor comunale, vor fi dotate cu astfel de aparate. In localitatea Slobozia au fost puse, ieri, in functiune, in intersectiile importante, primele camere video.

Avand in vedere ca 61 de accidente rutiere grave au fost inregistrate anul trecut pe raza judetului Ialomita, cu 71 de morti si 48 de persoane ranite grav, autoritatile au decis sa ia primele masuri pentru reducerea tragediilor. Politistii vor instala camere video si pe autostrada Soarelui, iar traficul va fi supravegheat si cu ajutorul elicopterelor Unitatii de Aviatie a Ministerului Administratiei si Internelor.

Sistemul de comunicatii, care va fi pus in practica saptamana viitoare, este finantat de Banca Europeana de Investitii, in proportie de 80%, si statul roman, cu o pondere de 20%. Lucrarile vor fi efectuate cu echipamente de la firma spaniola Telvent.
Camerele cu circuit inchis vor fi amplasate pe bretelele nodurilor rutiere si vor ajuta la monitorizarea vizuala a traficului, a conditiilor meteo si a eventualelor probleme de acces in autostrada. Din 6 decembrie 2005, DN 1 dispune de cel mai modern sistem de monitorizare a traficului din Europa, investitie cifrata la 2,8 milioane de euro. 59 de camere video supravegheaza traficul de la Bucuresti la Azuga, pe o portiune de 140 de km.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.