Crescatorii de pasari au cerut guvernului un ajutor financiar, deoarece impasul in care se gasesc este extrem de greu de depasit. Ei au mai solicitat primului ministru intensificarea controalelor in tot lantul industriei carnii de pasare, pentru ca in acest fel sa poata oferi consumatorilor garantii de calitate

Intr-un interviu acordat unui post de radio, vicepresedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, Gheorghe Antohi, a explicat care sunt cele mai grave urmari ale crizei aviare. "Intre consecintele cu cea mai mare gravitate asupra activitatii noastre as inscrie pe prim-plan scaderea cererii si a preturilor cu care se valorifica productia de carne, din care motiv majoritatea unitatilor au acumulat stocuri mari si se confrunta cu grave dificultati de asigurare a surselor de finantare pentru resursele vitale de continuare a activitatii si pentru achitarea celorlalte obligatii pe care le avem fata de furnizori, fata de banci, fata de buget", a declarat Gheorghe Antohi.

Vanzarile crescatorilor de pasari au scazut drastic, cu aproape 60 la suta. "Din pacate unitatile strict specializate, cele care fac doar cresterea puilor pentru carne, sunt in imposibilitatea asigurarii furajelor, inclusiv a produselor pentru dezinfectie si ca din acest motiv, impreuna cu conducerea Uniunii Crescatorilor de Pasari, am insistat mult in ultimile zile, atat la conducerea Ministerului Agriculturii cat si la nivelul Guvernului Romaniei, personal a domnului prim ministru Tariceanu, pentru ca prin eforturi conjugate sa depasim aceasta criza deosebita.

Am dori, daca ar fi posibil, ca aceste controale sa se extinda si la nivelul tuturor statiilor de incubatii, a abatoarelor, a unitatilor de transare si procesare a carnii si sa incheiem cu unitatile de comercializare a carnii, pentru ca altminteri, indiferent cat de severe vor fi masurile ce se vor aplica la nivel de ferma, tot nu vom obtine rezultatele scontate daca nu vor fi respectate acestea cu sfintenie pe intreaga filiera de produs carne de pasare", a afirmat reprezentantul Uniunii.

In toate unitatile specializate este un riguros control sanitar-veterinar si sunt implementate cele mai recente reglementari europene pe intreaga filiera de produs, in asa fel incat pentru consumatori sa nu existe nici un fel de risc. Sectorul avicol din Romania era poate cel mai apropiat ca si potential de sectoarele similare din tarile UE, eram pregatiti in cea mai mare parte sa facem fata momentului aderarii; poate era singurul produs cautat pe piata UE inainte de aparitia focarelor de gripa aviara.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.